Патриарх Неофит оттегли епископската кандидатура на "архонтски" архимандрит

И във вторник недоволни протестираха срещу издигането на архимандрит Дионисий. Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит оттегли предложението си архимандрит Дионисий да стане епископ. Това стана на заседание на Светия синод на Българската православна църква във вторник, след кандидатурата на Дионисий предизвика силни възражения и протести поради дейността на духовника, добил популярност с въвеждането на редица спорни личности в архонтски сан.

Приема се оттеглянето на моето предложение за хиротонията (ръкополагането за епископ) на отец Дионисий и на 21-ви няма да има хиротония в “Света Неделя”, съобщи решението си патриарх Неофит.

Той се извини на миряните за инициативата си и каза, че намира поведението им не за натиск, а за църковен жест и морал.

Във вторник сутрин миряни и свещеници от София и Варна отидоха пред сградата на Светия синод на молитвено бдение, за да протестират срещу избора на архимандрит Дионисий за епископ и втори викарий на Софийския митрополит.

Членовете на варненския инициативен комитет "За чистота в Българската православна църква" изпратиха писмо до патриарх Неофит и Светия синод, с което заявяват, че този избор би бил противоуставен и неканоничен, тъй като Дионисий е масон и тамплиер и няма служба в манастир, каквото е изискването.

"Архимандрит Дионисий е така активно свързан с проблемите, свързани с архонтската афера, въобще производството на архонти, което смятаме, че е голям проблем”, коментира историкът Момчил Методиев пред БНТ.

"Ако ние сега изпуснем този момент да протестираме срещу неморални хора и хора, които не носят православния облик на добрия пастир, на добрия човек, то ние ще се окаже, че сме изпаднали в духовна немощ”, заяви отец Стилиян Табаков.

На 5 декември 13 авторитетни юристи, богослови, публицисти и медици изпратиха отворено писмо до Светия Синод на БПЦ, в което посочват съществени нарушения на църковния устав при избора на архимандрит Дионисий Мишев за епископ. Поводът за писмото беше, че на 28 ноември т.г. митрополитите гласуваха такова решение по предложение на патриарх Неофит и насрочиха хиротония за 21 декември.

В писмото се изтъква, че с активното си участие в т.нар. "архонтска афера", свързана с даването на мнимата титла "архонт" на личности със спорна репутация като Слави Бинев, отец Дионисий е нарушил правилата на православната вяра, чието спазване е задължително условие при избора на епископи. Освен това се подчертава, че той не отговаря на още две други императивни изисквания на Устава на БПЦ – да е служил поне 3 години в манастир и да е навършил 35 години. Авторите на писмото настояват Светият синод да преразгледа своето решение и да се съобрази с църковния устав.

Писмото е подписано от юристи, богослови и лекари, свързани с БПЦ: Иван Минев - юрист, Даниела Доковска – юрист, Ина Лулчева – юрист, Цветана Чуклева – юрист, проф.д-р Емил Мингов – юрист, доц.д-р Кристиан Таков – юрист, доц.д-р Пламен Попиванов – медик, доц.д-р Петя Шопова – юрист, Борислав Цеков – юрист, Велислава Дърева – публицист, доц.д-р Ивайло Найденов – богослов, доц.д-р Емил Иванов – богослов, проф.д-р Иван Желев – богослов.

Споделяне

Още от България