Патриарх Неофит получи акта за собственост на "Св.Александър Невски"

Сн. БГНЕС

Патриарх Неофит получи в сряда акта за собственост на катедралния храм "Св. Александър Невски". Той му бе връчен на специална церемония в Министерския съвет от служебния премиер Георги Близнашки в присъствието на президента Росен Плевнелиев.

В словото си премиерът припомни, че сагата за собствеността на църквата продължава близо 100 години, като особено драматични са последните 25 години. За първи път беше намерена добра воля този въпрос да бъде решен, каза премиерът и добави, че този жест е безпрецедентен и показва добрите отношения между българската държава и Българската православна църква. Близнашки изрази надежда примерът, който дават днес да бъде последван, защото това е държавническо отношение към духовните устои на нашата нация.

Патриарх Неофит, цитиран от БТА, отбеляза, че е традиция всяка християнска държава и всяка самостойна църква да има в столицата си централен представителен храм, където да се отбелязват най-значимите за църквата и за държавата събития. За нас този храм е "Св. Александър Невски", който е символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ, посочи патриархът.

Той припомни, че от самото си построяване "Св. Ал. Невски" е действащ православен храм и същевременно е естествено средоточие на църковния и обществен живот в страната ни. По думите на патриарх Неофит годините на спорове и дебати чия трябва да е собствеността на катедралата са оставили отпечатък върху състоянието на храма.

Патриархът се ангажира в най-скоро време храмът отново "да заблести в изначалното си благолепие и слава".

Президентът Росен Плевнелиев определи събитието като историческо и добави, че с този акт се слага край на десетилетията неизвестност на собствеността и съдбата на храма.

Споделяне

Още по темата

Още от България