Патриарх Неофит: Празнувайте с радост този ден на прошка

"Да празнувате с радост този ден, който може да даде на всеки от нас прошка и да получи такава, защото сам Христос е пожелал това от нас: "Прощавайте и простени ще бъдете".

Това каза българският патриарх Неофит по повод на днешния ден, когато преди началото на Великия пост си прощаваме с близките, предаде БГНЕС.

Стотици хора се бяха стекли в Руската църква "Св. Николай Чудотворец" в столицата, където днес се отслужи молебен на гроба на св. Серафим (Соболев) Софийски Чудотворец.

Лично патриарх Неофит водеше молебена, в съслужение с пловдивския митрополит Николай. В края на молебена беше осветена новата икона на св. Серафим, която ще стои над гроба му, на мястото на неговия портрет.

По повод празника на светеца патриарх Неофит каза: "Владика Серафим е почитан от целия български народ. Младите, които искат духовна подкрепа също идват при него. Той е много щедър в своите духовни благодеяния. Бог да ни помага винаги да си спомняме неговия живот, който стигна до святост и така и ние да имаме такъв ценен духовен наставник и в бъдеще".

В течение на целия ден след това на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му. Храмът ще бъде отворен до 21.00 ч., след вечернята ще има и всенощно бдение.

Споделяне

Още от България