Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник

Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник

Българският патриарх Неофит стана почетен граждани на Перник.Почетните символи на града му бяха връчени на тържествено заседание на общинския съвет.

Негово светейшество е удостоен с почетното звание по предложение на инициативен комитет, оглавяван от областния управител Ирена Соколова. Номинацията се базира на изключителния принос на патриарха за възраждането на десетки църкви и манастири в Пернишко. Инициаторите заявяват, че подтик за начинанието е стремежът да се продължи традицията годишнините на града да бъдат увенчавани с духовни постижения.

"С голяма благодарност и с признателност, за оценката, която се дава за моите скромни трудове. Затова аз ги приемам с благодарност. И ще пожелая молитвено занапред със застъпничеството на Св. Иван Рилски- нашият национален светец, да бъде всичко така както добрите българи биха подредили своя живот", каза патриархът, цитиран от БНР.

Званието почетен гражданин на Перник получи и Василена Йорданова, която е неколкократна републиканска, европейска и световна шампионка по таекуон-до и кикбокс от 2012 до 2019 година. 

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?