Патриарх Неофит възглави празничната литургия за Петдесетница

Патриарх Неофит, Снимка: БГНЕС

Българският патриарх Неофит възглави тази сутрин празничната литургия за Петдесетница в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На причастния канон проповед за празника произнесе ставр. ик. Костадин Гаврилов, който обърна особено внимание върху големия празник и рождения ден на Църквата, както и придобиването на благодатта на Св. Дух.

И тази година по време на празничното вечерно богослужение над богомолците бе спусната от купола на катедралата орехова шума, символизираща слизането на Св. Дух над Пресвета Богородица, св. апостоли и първите християни през 33 г. След това бяха прочетени полагащите се за днес коленопреклонни молитви към Бога, в които се измолват прошка на прегрешенията, просвещение и очистване на сърцата и придобиване на благодатни сили, както и прошка на греховете на всички отишли си от този свят православни християни.

В края на тържествените богослужения бе изпято и многолетие за Светейшия патриарх, Св. Синод и всички празнуващи днес православни християни, съобщиха от Светия Синод.

Споделяне

Още от България