Патриарх Неофит: Всяка криза в живота ни е следствие от духовната криза в обществото

Патриарх Неофит

"Всяка друга криза в нашия живот: икономическа, политическа, социална, екологична, ако щете, е следствие на духовната криза, от която боледува дадено общество. Егоистичният и безпътен живот без висша цел и непреходен смисъл, без ясна посока, която води към вечността, е празен живот, носещ досада и смут в душата". Това казва в пространно интервю за Църковен вестник патриарх Неофит.

Главата на Българската православна църква (БПЦ) засяга в интервюто темите за социалното положение на хората в условията на криза, за проблемите вътре в българското семейство, за късия хоризонт пред българите, за бездуховността и упованието в религията.

"Живот без вяра, без надежда и упование в Божията помощ и подкрепа в дни на изпитания е непоносимо тежък. Не е никак чудно, че в такива времена и общества случаите на самоубийства зачестяват", казва патриархът.

"Тревожен е фактът, че все повече млади хора живеят без брак и пренебрегват грижата за правилното възпитание на децата в стабилни семейства, скрепени от взаимна любов и посветеност за цял живот, в здравите църковни и народни добродетели", отбелязва още Неофит. "Така израстват поколения, лишени от правилни ориентири и здрави устои, които все по-трудно различават "добро” от "зло”, "редно” и "нередно”, които не знаят или нехаят кое е полезно и кое вредно за душата", продължава той.

"Моралните ценности, честта, себежертвеността в името на другите - близки и непознати, на народа и едноверците - сякаш са останали далече в миналото и са загубили своята актуалност и ценност. Оттова губим всички ние и като народ, и като личности, защото Бог е създал човека да живее в общност и така, чрез себежертвената любов, да възраства в съвършенството", казва още патриарх Неофит.

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?