Патриарх Неофит заминава на официално посещение в Москва

В делегацията са Георги Първанов и Симеон Сакскобургготски

Патриарх Неофит

Патриарх Неофит ще се срещне с руския патриарх Кирил по време на официално посещение в Москва, на което ще му бъде връчена премията на Международния обществен фонд "Единство на православните народи". На церемонията ще присъстват бившия президент Георги Първанов (лауреат на премията) и бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски.

Последният носител на наградата бе руският президент Владимир Путин.

Освен българският патриарх Неофит, другите тазгодишни лауреати за 2015 г. са президентът на Република Сърбия Томислав Николич и председателят на Държавната дума на Руската федерация С. Е. Наришкин.

Ето какво съобщава за посещението Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ):

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъде на петдневно официално посещение в Москва от 7 до 11 март по покана на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и на ръководството на Международния обществен фонд "Единство на православните народи" начело с президента проф. В. А. Алексеев.

Поводът за визитата е премията за 2015 г., която Международният обществен фонд е присъдил на Патриарх Неофит "За принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото".

Негово Светейшество ще бъде придружаван от десетчленна официална църковна делегация, в която са Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Браницкият епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, архимандрит Дионисий - председател на Църковното настоятелство на патриаршерската катедрала "Св. Александър Невски", архимандрит Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ.

Делегацията ще бъде придружавана от архимандрит Филип, представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх в София и Елисавета Миленова, представител на МОФ "Единство на православните народи" в България.

Церемонията по награждаването ще се състои на 9 март в голямата зала на храм "Христос Спасител" в Москва. Патриарх Неофит ще бъде награден заедно с президента на Република Сърбия Томислав Николич и председателя на Държавната дума на Руската федерация Сергей Наришкин.

На церемонията ще присъстват досегашни лауреати на премията, представители на Руската Дума и Съвета на федерациите, политици, културни дейци и общественици от различни православни страни, между които и президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов (лауреат на премията), бившият премиер на България Симеон Сакскобургготски.

На 8 март българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил ще отслужат Света Литургия в храма на Покровския манастир, в който е погребана блажена Матрона Московска.

В този ден се чества намирането на мощите на светицата. След литургията двамата патриарси ще отслужат Молебен към новоканонизирания от Руската и Българската православни църкви Св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец и патриарх Неофит ще подари на патриарх Кирил икона на светеца.

В рамките на визитата си патриарх Неофит ще има официална среща с руския патриарх Кирил.

Програмата на българския патриарх и придружаващата го църковна делегация предвижда посещение на централата на МОФ "Единство на православните народи", подворието на БПЦ в Москва, Новойерусалимския Воскресенский манастир, Московския Кремъл и храмовете в него - "Успенский събор", където са мощите на св. Киприян митрополит Киевски и Московски, който е родом българин, "Архангелский събор" и "Благовещенский събор", както и новостроящия се храм посветен на Св. Киприян, се казва в съобщението на отдел "Връзки с обществеността" при Св.Синод на БПЦ.

Споделяне

Още по темата

Още от България