Патриарх Вартоломей: Македонската църква ще си остане част от сръбската

Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че Цариградската патриаршия няма намерение да променя устава на Сръбската православна църква /СПЦ/ и нейните граници, макар някои да свързаха случая на Украйна със Скопие и Черна гора, когато на някои местни църковни структури бе дадена автокефалност, въпреки съпротивата на Руската православна църква, съобщава сайтът МКД, цитиран от БТА.

В този момент, за съжаление, съществуват много дезинформации. Някои изравняват случая на Украйна със Скопие и Черна гора и правят това много умело, защото искат да настроят СПЦ против Цариградската патриаршия, заявява патриарх Вартоломей за сръбския в. "Политика".

Той казва, че много епископи на Сръбската православна църква се плашат, че онова, което се случи там, ще се повтори и в Черна гора, и в Охрид. Мога да ви уверя, че нещата не стоят така, заявява Вартоломей.

Разликата по отношение на Украйна канонично и църковно е в това, че Русия е окупирала митрополията на Киев, тя никога не ѝ е била давана. А всичко, което има Сърбия, ѝ принадлежи на нея, и църковно, и канонично. Вселенската патриаршия няма намерение да променя устава на СПЦ, нито нейните граници, ако това не е съпътствано с договор и сътрудничество, заяви патриарх Вартоломей.

Сръбският вестник съобщава, че Вартоломей ще пристигне тази есен по покана на СПЦ в Белград за честването на осем века от канонизирането на Свети Сава

Споделяне

Още по темата

Още от Свят