Патриарх Вартоломей призован в съда по жалба на българин от Истанбул

Истанбулският българин Божидар Чипов съди Вартоломей Първи, предаде Би Би Си. Днес в районния съд "Фатих" ще продължи делото срещу Вселенския патриарх. Заедно с Вартоломей са подсъдими и 12 свещеници от Светия синод на гръцката патриаршия в Истанбул.

През ноември 2002 г. Вартоломей низвергна отец Константин Костов от българската църква в Истанбул с решение на Светия синод на гръцката патриаршия.

Божидар Чипов, който е член на настоятелството в българската колония, тогава сезира районната прокуратура във "Фатих", че патриархът няма право на това, тъй като българската църква в Истанбул е независима от гръцката патриаршия.

Светият синод в София, начело с патриарх Максим, застана на страната на Вартоломей и срещу българския свещеник.

Прокуратурата разследва случая, бяха снети показанията на Вартоломей и синодалните отци. След това бе заведено дело в районния съд "Фатих".

На първото заседание преди няколко месеца съдията даде ход на делото. То е по член от турската конституция, който забранява налагането на суверенитет от една религиозна класа върху религиозните свободи на друга. Предвижда наказание и затвор, парична глоба, ако се докаже, че има такова деяние.

На първото съдебно заседание преди няколко месеца се явиха Божидар Чипов, отец Константин Костов и адвокатът им. Вартоломей и духовниците тогава не се явиха. Тяхната адвокатка представи в писмен вид защитата, но съдията постанови на днешното заседание да се яви лично Вартоломей. Ако не дойде, съдията може да постанови да бъде доведен с полиция. Синодалните отци също трябва да се явят на днешното заседание.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: