Патриарх Вартоломей връчи томоса за автокефалията на украинския митрополит

Президентът Порошенко и патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей връчи томоса за автокефалията на предстоятеля на новосъздадената структура - Православната църква на Украйна (ПЦУ).

Предаването на документа стана в църквата "Свети Георги" в Истанбул в присъствието на украинския президент Петро Порошенко, съобщи и Франс прес. След церемонията по връчването в църквата бе отслужена литургия по случай  Богоявление. След нея приветствени слова произнесоха патриарх Вартоломей и митрополит Епифаний.

Пресслужбата на Вселенската патриаршия все още не е разпространила официалния текст на томоса за автокефалията. Текстът, който Вартоломей подписа вчера, бе разпространен в превод на украински от посланика на Украйна в Турция. В него се отбелязва, че "правата на Вселенския престол върху екзархията в Украйна и върху свещените ставропигии остават непроменени", а всички "значителни въпроси" на ПЦУ трябва да се решават през Константинопол (Истанбул).

Освен това според този текст автокефалията на ПЦУ се ограничава в границите на украинската държава, тя не може да назначава епископи или да създава свои подразделения извън пределите на Украйна, а също така не може самостоятелно да произвежда Свещено миро, необходимо за извършване на богослужения, за разлика от действащата в Украйна канонична Украинска православна църква (УПЦ), която е под върховенството на руската патриаршия.

Томосът за автокефалията на Православната църква на Украйна (ПЦУ) е една от стъпките за укрепването на независимостта на страната, заяви украинският президент Петро Порошенко.

"Томосът е още един акт на провъзгласяване на независимостта на Украйна. Той ще укрепи религиозната свобода, междуверския мир, ще засили правата и свободите на гражданите, особено на тези, които са били извън общението с Вселенското православие, несправедливо наричано неканонично", заяви Порошенко.

Той подчерта, че след връчването на томоса от Вселенския патриарх Вартоломей ПЦУ е готова за самостоятелно съществуване.

Споделяне

Още от Свят