Патриархът даде благословия за успешен мандат на Борисов

Премиерът обеща пари за ремонта на храма "Св.Александър Невски"

Бойко Борисов  и патриарх Неофит. Сн.БГНЕС

Патриарх Неофит даде благословия за успешен мандат на премиера Бойко Борисов. Той пък му обеща държавата да помогне за ремонта на храм-паметника "Св. Александър Невски" и на Богословския факултет в София. Това съобщи правителствената информационна служба.

"Трудностите, пред които обществото ни беше изправено през изминалата година, върнаха мислите ни към вярата и желанието да се смирим. Убеден съм, че всеки извлече своите поуки в търсенето на най-верния път за развитието на държавата", е казал Борисов по време на среща, която е била в сградата на Българската патриаршия.

Двамата остро са осъдили всички прояви на тероризъм и са изразили солидарността си с жертвите от нападенията в Париж и френския народ.

"Духовното Ви служение е във време, заредено с много предизвикателства. Убеден съм, че Българската православна църква, начело с Вас, ще спомогне за поддържане на взаимното уважение между вероизповеданията", е казал още премиерът.

Бойко Борисов е поел ангажимент държавата да търси средства за реставрацията на храм-паметника "Александър Невски", както и за ремонт на Богословския факултет. Проблемът със собствеността на храма "Св. Александър Невски" беше уреден по времето на служебния кабинет на Георги Близнашки.

Очаква се със средства от еврофондовете да бъдат възстановени двете сгради. По този повод е имало среща с вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев. Предстоят срещи на представители на църквата и с други ресорните министри от кабинета на Борисов, е посочено в съобщението.

"Нашата вяра е нашият щит. Сърдечно Ви желая крепко здраве и да бъдете опора за миряните с несломимия си дух и безгранична вяра в доброто", казал още премиерът Борисов.

В срещата в сградата на Българската патриаршия са участвали още Ловчанският митрополит Гавриил, викарните епископи Тивериополски Тихон и Браницки Григорий, главният секретар на Светия Синод архимандрит Герасим, както и началникът на кабинета на министър-председателя Анжелина Тотева.

Споделяне

Още от България