Патриархът и Гешев ще крепят православната вяра

Патриархът и Гешев ще крепят православната вяра

Патриарх Неофит е приел настоящия и бъдещия главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев, съобщават от държавното обвинение. Не става ясно каква е била целта на срещата.

В съобщението обаче се подчертава, че патриархът е поздравил Гешев по случай назначаването му за главен прокурор и му е пожелал успешен мандат.

"Обсъдени бяха бъдещи съвместни действия в подкрепа на православната вяра, включително и в местата за лишаване от свобода", се казва в съобщението.

Това не е първото посещение на Цацаров при патриарх Неофит. През септември 2017 година той заведе руския главен прокурор Юрий Чайка да се види с главата на Българската православна църква. Тогава Чайка бе цитиран да казва, че "вярата и православието са изключително важен спояващ елемент между хората в обществото и православните народи".

Посещението на прокурорите Цацаров и Гешев при патриарха идва в момент, в който двете институции показват разминавания по едно от най-шумните дела в последните месеци. Цацаров атакува, включително пред съда, предсрочното условно освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман. В същото време свещениците от православната и католическата църква, които са работили с хората от софийския затвор, са подкрепили неговото освобождаване.

До този момент Светият синод бе една от малкото институции, която стоеше настрана от общодържавната пиар кампания в полза на Иван Гешев.

Споделяне

Още от България