Патриархът награди Георги Близнашки с църковния орден "Св. Св. Кирил и Методий"

Патриархът награди Георги Близнашки с църковния орден "Св. Св. Кирил и Методий"

Патриарх Неофит награди бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки с църковния орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, предаде БТА във вторник.

Отличието се връчва на проф. Близнашки по решение на Светия синод в знак на внимание и за изключителни заслуги към БПЦ. На тържествената церемония в Синодалната палата проф. Близнашки беше дошъл със съпругата и дъщеря си. Присъстваха също митрополитите от Светия синод и директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов.

В словото си патриарх Неофит благодари на проф. Георги Близнашки "за дръзновението и добрата воля, които е проявил в битността си на министър-председател, и като юрист и добър държавник, е сторил нужното, за да предаде собствеността на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на Българската православна църква".


Патриарх Неофит отбеляза, че служебният премиер Близнашки е сложил край на многогодишните дебати, свързани с това "чия трябва да е собствеността на патриаршеската катедрала".

Служебното правителство, ръководено от проф. Георги Близнашки, на 1 октомври 2014 г. реши храмът "Св. Александър Невски" да бъде обявен за частна държавна собственост, а на 3 октомври в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено беше подписан договор за преотстъпване на правото на собственост на катедралата на БПЦ-БП. На 8 октомври 2014 г. в Гранитната зала на МС, при особена тържественост и в присъствието на президента, на членовете на служебното правителство и на представители на БПЦ, премиерът Близнашки ни връчи акта за собственост на храма, припомни патриарх Неофит.


Делото, което е повод за тази награда - връщането на патриаршеския храм "Св. Александър Невски на БПЦ, за мен беше въпрос на синовен дълг, към всички онези, които със своята вяра и човещина са ми помагали да се формирам като личност и да израсна като професионалист. Гордея се с това дело, ние го извършихме заедно, преди повече от една година. Убеден съм, че то ще се помни дълго, като значим държавнически акт, защото това беше добро и благородно дело - за славата и пребъдването на нашата Света православна църква и за добруването и благоденствието на целия български народ, заяви в словото си проф. Близнашки.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?