Патриархът уверил президента в „добрата воля за благополучно решение“ по искането на македонската църква

Патриархът уверил президента в „добрата воля за благополучно решение“ по искането на македонската църква

Патриарх Неофит е запознал държавния глава Румен Радев с внесеното в канцеларията на Светия Синод писмо от Македонската православна църква, с което се призовава за възстановяване на евхаристийното единство на БПЦ "с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ". Той го уверил в добрата воля от страна на Българската патриаршия да се търсят пътища за неговото благополучно разрешаване.

 

Това се разбира от съобщение на прессекретариата на държавния глава за проведена в четвъртък среща между Румен Радев и патриарха. Срещата била по инициатива на президента.

 

Неофит казал, че въпросът предстои да бъде разгледан на заседание на Св.Синод на БПЦ, като темата за автокефалността на Македонската православна църква ще бъде обсъдена и с останалите поместни православни църкви.

Българската държава и Българската православна църква са единни в желанието си за развитието и задълбочаването на отношенията между България и Република Македония, била общата позиция на двамата.

По време на срещата е било отбелязано важното значение на подписания двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, който укрепва взаимното доверие, насърчава развитието на двустранните отношения и представлява положителна стъпка в процеса на европейска интеграция на Република Македония.

 

Отчетена е била и духовната родственост на България и Република Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?