Ловчанският владика Гавриил увери:

Патриаршеският събор няма да бъде осуетен от протестите и оставката на кабинета

Гражданско сдружение оспорва пред ВАС избора на тройката митрополити

Патриаршеският събор няма да бъде осуетен от протестите и оставката на кабинета

Ескалиращите протести и оставката на правителството няма да отложат избора на нов патриарх, насрочен за тази неделя – 24 февруари, съобщи в сряда Ловчанският митрополит Гавриил, който заедно със Старозагорският митрополит Галактион и Русенският митрополит Неофит е кандидат за нов патриарх.

Изборът и интронизацията на новия патриарх трябва да се състои в неделя до обед с край на церемонията някъде около 13 часа. За обед е насрочен поредният протестен митинг, което може да усложни много обстановката и работата на охранителните органи.

"Събитията са неприятни, защото има ранени, има кръв, но ние нямаме основание да променим избора на българския патриарх. Правителството си дава оставката, може би, но правителство ще има във всеки случай, България няма да остане без правителство, но ние нямаме никакво основание да отлагаме избора", коментира митрополит Гавриил, цитиран от БТА.

“Даже обратното, трябва да се стараем изборът да стане, за да покажем, че в църквата всичко ще се оправи“, отбеляза той.

“Обстановката наистина е малко неспокойна и ако и ние, в това, което става, проявим малодушие, тогава съвсем ще рухне всичко“, посочи ловчанският владика. Той изрази надежда, че около Българската православна църква ще създаде някаква надежда за решаване на проблемите.

По същото време Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който е и наместник председател на БПЦ до избора на нов, изрази пред БНР несъгласие с процедурата, по която бяха излъчени тримата митрополити, кандидати за най-високия църковен пост.

“Разбира се, какъвто и да е изборът, той е избор на Светия синод. Просто не съм доволен от начина на процедиране, самата процедура беше нарушена. Никога един избор не се провежда на два дни, особено пък след това да се анулират изборите от. . . туровете от втория ден и да се признае само първият ден. След това и по отношение на мнозинството. За мен има съмнения дали са избрани тримата, особено двамата, нали, допълнително, които бяха избрани. . . А не може да има съмнение при такива избори, защото това влече след себе си вече нелегитимност на новоизбрания патриарх“, посочи Кирил.

“Не мога да разбера дали някой иска това да бъде използвано в бъдеще и защо така не се обръща внимание поне да обсъдим ситуацията, за да е изборът безупречен. Изобщо не става въпрос за други някакви лични отношения или чувства, изобщо това не ме интересува“, коментира Кирил, който беше сочен за един като сигурен кандидат за патриаршеския престол.

По време на последното заседание на Светия синод беше взето решение, с което вместо определеният кворум от десет гласа, нужни за избора на кандидатите, Синодът реши кворумът да е от девет гласа. Митрополитите пресметнаха, че две трети от 14-те гласа на всички митрополити, колкото е по устав, е 9 и една трета, което е по-близо до девет, отколкото до десет.

Това решение развърза патовата ситуация около избора на тримата кандидати, защото двама от тях събираха само по девет гласа и не можеха да ги докарат до десет заради упоритата съпротива на четирима митрополити, изразители на един от лобистките кръгове в Синода.

Решението за намаляването на изборната квота не може да бъде оспорено, тъй като всички митрополити лично са се подписали под протокола за вземането му, каза след края на заседанието на митрополитите в събота говорителят на Синода за патриаршеския събор митрополит Йосиф.

БНР обаче съобщи, че във Върховния административен съд (ВАС) в сряда е била внесена жалба от общество "Приятели на православието”. С нея се обжалва изборът на митрополитската тройка за Патриаршеския събор, направен в събота.

С този акт на гражданското сдружение до произнасянето на ВАС се блокира провеждането на Патриаршеския избирателен събор, насрочен за идващата неделя - 24 февруари.

От гражданското сдружение настояват за нов избор на митрополитска тройка и за спазването на Устава на Българската православна църква (БПЦ).

Споделяне

Още от България