Патриарсите на Киев и Москва с политически речи за кризата в Украйна

Папа Франциск призова за намирането на мирно решение между Украйна и Русия

Патриарсите на Киев и Москва с политически речи за кризата в Украйна

Часове след като правителството в Киев обяви, че няма да атакува проруските демонстранти по време на великденските празници, руският и украинският патриарси излязоха със силно политически речи за Възкресение Христово. Кризата в Украйна бе основна тема в празничните им слова.

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова всички християни от руската православна църква специално да се молят в дните на Възкресение за мира в Украйна.

По време на Великденската литургия в катедралния храм "Христос Спасител" в руската столица, главата на Руската православна църква подчерта, че всички опити да бъде отнета Украйна от Русия в миналото са се проваляли.

"Нашата особена молитва днес – за народа на Русия и Украйна, е да се възцари мир в ума и сърцата на братята и сестрите ни по кръв и вяра, да се възстановят изгубените връзки и така необходимото разбирателство“, каза в пасхалното си послание патриарх Кирил.

Нека се молим никой да не може да унищожи "Свещената Русия" призова още той.

Във Великденската си реч украинският патриарх Филарет определи руските действия като "агресия".

Той зави: "Тази година украинският народ преминава през големи изпитания. Над нашия миролюбив народ, който доброволно се отказа от ядреното оръжие, беше извършена агресия, една неправда. Страната, която гарантираше целостта и неприкосновеността на нашата територия, извърши агресия. Бог не може да бъде на страната на лъжата, затова и врагът на украинския народ е обречен на поражение“.

"На Голгота Христос Спасител страда и умря, но след това възкръсна и победи злото. Така ще бъде с всяка неправда и зло. Господ ще ни помогне да възкресим Украйна“, каза Филарет.

Часове по-късно папа Франциск призова, по случай Великден, заинтересованите страни в украинската криза да предприемат "миротворчески инициативи" с "подкрепата на международната общност" и "в дух на единство", за да се "спре насилието", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В традиционното си послание "Урби ет Орби" ("Към града и към света") папата припомни, че тази година католици и православни празнуват в един и същи ден Великден. "Молим те, Господи, да осветлиш и да вдъхновиш мирни инициативи в Украйна, така че заинтересованите страни, подкрепени от международната общност, да положат всички усилия, за да се спре насилието и да се изгради, в дух на единство и диалог, бъдещето на страната", каза папата, цитиран от АФП.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?