Патриоти, социалисти и "Атака" сезират КС за избора на управител на БНБ

Патриоти, социалисти и "Атака" сезират КС за избора на управител на БНБ

Народни представители от Патриотичния фронт, БСП, Български демократичен център и "Атака" ще сезират Конституционния съд за нарушения в процедурните правила за избор на управител на Българската народна банка (БНБ). До момента те са събрали 60 подписа при необходими 48, но оставят подготвяната жалба отворена до следващата сряда, като малко по-късно лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи пред журналисти, че предстои обсъждане в парламентарната група дали да се включат.

Според депутатите конституционно нарушение е изричното условие в правилата само парламентарни групи или независими депутати да могат да издигат кандидати за гуверньор. В Конституцията е написано, че всеки депутат има право на законодателна инициатива, пише в мотивите на жалбата. При приемането на правилата имаше спор по темата, но тогава мнозинството отхвърли предложението на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров, който в петък направи изявление пред журналисти.

"Не бива да се допуска процедурните правила да предрешат избора на управител на БНБ", заяви Димитров и добави, че не е допустимо един независим народен представител да бъде равен на парламентарна група, например от 84 депутати. По думите му има време правилата да бъдат приети наново и с това няма да закъснее процедурата, защото така или иначе парламентът най-рано може да избере нов гуверньор на 10 юли.

По сегашните правила следващата седмица предстои изслушването на кандидатите за управител на централната банка в комисията по бюджет и финанси. Претендентите са четирима - Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ, Бисер Манолов от Реформаторския блок, Григорий Вазов от Патриотичния фронт, и Виктор Йоцов от АБВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България