Патриотичен booking ще привлича туристи това лято

Хотели и заведения се включват в доброволен стандарт "Преоткрий България"

Министрите представиха инициативата "Преоткрий България", сн. МС

Онлайн платформа "Преоткрий България" за привличане на български и чужди туристи, която да се превърне в доброволен стандарт за спазване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, ще заработи от 1 юни, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя и колегите ѝ, отговарящи за земеделието и икономиката - Десислава Танева и Емил Караниколов, представиха инициативата на правителството и бизнеса за директни резервации в български хотели и заведения, където да са гарантирани и храните.

"Преоткрий България" ще се отнася не само за Черноморието, а и за цялата страна.

Караниколов обясни, че платформата цели насърчаване на туристите да летуват на българските курорти, но и да опитват български храни и рецепти. Комисията за защита на конкуренцията ще следи дали обявеното на платформата съответства на истината. Българската агенция за безопасност на храните също щяла да следи дали се спазва доброволният стандарт.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева декларира, че в България има достатъчно качествени свежи продукти, за да се задоволят хотели и заведения, за да изпълнят доброволния стандарт на "Преоткрий България".

"Нашите фермери работят от няколко години много добре с хотелиерите и гарантираме, че в България има достатъчно качествени и произведени по държавни стандарти продукти, достатъчна свежа продукция, за да задоволи вътрешното потребление, да го предложи като български стандарт по нашето Черноморие за наши и чужди туристи. Ще се радвам в тази платформа да видим най-добрите познати български хотели, които ще се ангажират да спазват високия здравен стандарт, който ще им бъде предложен от тази платформа да спазват и предлагат българска хана и традиционно български меню", каза министър Танева.

Ангелкова каза, че на този етап не може да прогнозира колко хотели и ресторанти ще се включат в платформата, но тя ще бъде рекламирана.

Според икономическия министър този летен сезон туризмът ни ще разчита предимно на българските посетители.

Между 3 и 4 години ще отнеме възстановяването на сектора туризъм, за да достигне той нивата си от преди пандемията, прогнозира на свой ред министърът на туризма.

Към момента има предложения от страна на концесионерите на 15 плажа да предоставят на посетителите си това лята безплатни чадъри и шезлонги срещу неплащане от тяхна страна на такса в бюджета за ползването на пясъчните ивици, каза още тя.

Кои са плажовете, които са съгласни да дават безплатно чадъри и шезлонги срещу опростяване на дължимата концесионна такса за 2020 г., Ангелкова не посочи. Тя припомни, че в края на седмицата изтича срокът, в който частните стопани и наематели на плажовете ще кажат дали са готови да дават безплатни или по-евтини плажни принадлежности срещу спестяване на дължимото възнаграждения в бюджета.

И Ангелкова, И Караниколов казаха, че подкрепят приетото от парламента преди ден намаления на ДДС за заведенията като временна мярка срещу кризата, породена от мерките заради коронавируса.

"Като министър на туризма няма как да не подкрепя такава временна мярка и вярвам, че тя е глътка въздух и за хотелиери, и за ресторантьори", каза Ангелкова.

Караниколов също каза, че е за мярката като временно решение на проблемите на туризма, макар да призна,че ако е бил на мястото на министъра на финансите, също  би бил против. Посочи като проблем лавинообразното искане на депутати за намаляване на ДДС и за други сектори и стоки.

"Трябва много внимателно да анализираме, че основната криза в света засегна тях (заведенията) най-много – една такава временна мярка би помогнала на този сектор, защото той ще има последващ проблеми. Приемам за разумно да действа за определен срок. Разбирам министър Горанов, ако бях на неговото място, щях да имам неговата позиция. В момента като министър на икономиката имам друга", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес