"Патриотична" шизофрения с ветото и изборния закон

ПФ иска върнатите от президента текстове да бъдат първо прегласувани и след това променени

"Патриотична" шизофрения с ветото и изборния закон

Партиите от управляващото мнозинство най-вероятно ще отхвърлят ветото на президента върху Изборния кодекс по настояване на Патриотичния фронт. А след като са показали "характер" ще внесат нови промени в закона именно в частта, която държавният глава върна за ново разглеждане, научи Mediapool.

Такъв вариант се обсъждаше във вторник на срещата на премиера Борисов с парламентарните ръководства на ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок, когато трите формации се опитаха да постигнат консенсус за корекции в изборния закон. Тогава Бойко Борисов изрази мнение, че ветото трябва да бъде прието, а вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова отказа да отговори на въпрос дали промените за гласуването зад граница ще се направят при отхвърлено или прието вето.

Според обясненията на съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов, искането им за отхвърляне е заради това, че президентът им отказал среща на 6 май, за да обсъдят ветото.

След като АБВ напуснаха управляващата коалиция, използвайки като мотив приемането на Изборния кодекс без диалог, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи ПФ като най-коректния партньор, сега ПФ плашат да се оттеглят, ако ГЕРБ не им угоди за отхвърляне на ветото.

Красимир Каракачанов, чиято парламентарна група е вносител оспорваните предложения за вота в чужбина, е излъчен да преговаря с останалите партии в НС за отхвърляне на ветото.

Щом условно нареченото "трето четене" мине и парламентът препотвърди решението си, че ще ограничи разкриването на секции в чужбина, депутатите от мнозинството щели да внесат текстове, които да облекчат режима и тогава да ги приемат. "Няма да доставим удоволствие на президента", коментира пред Mediapool избраник от ПФ. Той обаче така и не успя да обясни каква, според тях, е разликата, освен удължаването във времето на процедурата.

Плевнелиев: Ветото ми е позитивно и градивно

Междувременно от Шумен президентът Росен Плевнелиев коментира информациите за преговорите между управляващите за отхвърляне на ветото му върху изборния закон. Държавният глава каза, че ще чуе и анализира много точно представените аргументи.

"Искрено се надявам депутатите да разберат, че моето вето е позитивно и градивно. Това е начин да се проведе в парламента смислен дебат за това как да помогнем на българските граждани да упражнят своето право на глас“, добави още президентът.

"Няма как да се съглася, когато се хвърлят аргументи дори без фактологическа обосновка. Някои националистически партии твърдят, че помагат на българите в чужбина, но реалното действие е точно в обратна посока. Те твърдят, че защитават правата на наши сънародници в Западните покрайнини, в Молдова. Но към момента единственото, което постигат е да ограничат вота на българите в Западните покрайнини, в Молдова, в Украйна“, каза Росен Плевнелиев.

"Колко градове има в Молдова, които са с население над един милион жители? Как тогава ще гласуват българските граждани и как ще ги облекчим?“, попита още държавният глава.

Президентът апелира народните представители да се отнесат сериозно към действията си, защото по думите му "най-важни са изборните права на българските граждани и как да се помогне на нашите сънародници да гласуват облекчено зад граница“.

В същото време българи, живеещи в чужбина и обединени в групата "#ИскамДаГласувам", са изпратили писмо до всеки народен представител с настояване да отпаднат ограниченията за участие в избори извън страната.

В началото на седмицата управляващите ГЕРБ, ПФ и РБ постигнаха съгласие да не се ограничават разкриването на секции в страните от Европейския съюз. За тези извън ЕС все още се търсят варианти, така че в Турция да бъде ограничено гласуването. Такъв вариант обаче ограничава вота и в САЩ и Канада, които пък са важни за ГЕРБ и РБ.
Преговорите вероятно ще продължат и в петък. Кога ще се гласува ветото на президента още не е ясно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?