Патриотични организации и общественици искат връщане на старото име на 36-о училище

Патронът му Максим Горки не бил "обществено приемливо име"

Столичното 36-о СУ "Максим Горки".

Десетки патриотични организации и общественици настояват за връщане на старото име на столичното 36-о Средно училище (СУ) "Максим Горки" – "Ген. Иван Колев".

Това става ясно от техен граждански призив, изпратен до медиите, образователното министерство, Столичната община, Регионалното управление на образованието и ръководството на училището.

Основният довод на авторите на декларацията е, че преименуването на 36-о СУ през 1952 г. е извършено от комунистическия режим, приет за престъпен с решение на Народното събрание от 2000 г. Освен това те посочват, че руският писател Максим Горки не отговаря на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), според който "името на училището трябва да е обществено приемливо".

"Като граждани на Република България – демократична и правова държава, член на Европейския съюз, ние изразяваме своето мнение, че осъществените в периода на комунистическия режим действия, включително и премахването на името на генерал Иван Колев като патрон на 36 СУ, са част от престъпните изцяло с антибългарска насоченост решения, вземани в този период", се казва в призива.

Предложението за връщане на старото име на училището е изпратено на директорката му Светла Нотева още на 17 май от Сдружението за построяване на паметник на ген. Иван Колев в Добрич. Въпросът след това е обсъден от Педагогическия съвет на 36-о СУ, който според авторите на идеята неправилно е посочен като управителен орган на училището. По този повод в гражданския призив се припомня, че според ЗПУО "орган на управление и контрол на държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование е директорът".

"Особено неудачен е аргументът, изтъкнат от Педагогическия съвет, че "...обществеността познава училището с името "Максим Горки". Понятието "познава" няма нормативен характер, защото не се покрива с нормативното понятие "обществено приемливо име". Известност на името и обществена приемливост на името са две различни неща. В случая, както сегашното име на училището, така и неговото предходно име – "Генерал Иван Колев", с което то е обществено известно до 1952 г., са познати на обществеността имена. Но според нас те представят несъпоставими като значимост личности конкретно за историята на България", мотивират се инициаторите на идеята.

Допълват и, че евентуалното връщане на старото име "ще означава не само възстановяване на историческа справедливост, но и ще бъде пример за родолюбие, от какъвто младото поколение винаги ще има нужда".

Според организациите и гражданите, подписали призива, ген. Колев е "национален герой, защитник на Отечеството в драматичен исторически период, който трябва да се познава от българските ученици, и същевременно личност, чието поведение, както в личния му живот, така и при изпълнение на дълга към Родината е пример, който възпитава в добродетели, ценни и особено необходими днес".

Тези мотиви обаче не се споделят от учителите в 36-о СУ, които единодушно са гласували на въпросния Педагогически съвет за запазване на настоящия му патрон Максим Горки.

"В случая Педагогическият съвет взема "решение" по въпрос, който не е от неговите компетенции, тъй като "компетентен орган при вземане на решения за промени в наименованието на общинските училища на територията на град София е Столичен общински съвет". Това пояснява в писмо до Сдружението Министерството на образованието и науката. Училището е несъмнено "заинтересована страна", но не е решаващ орган в едно такова административно производство. То няма правомощие да издава заповед във връзка с промяна в наименованието на учебните заведения", се казва в декларацията.

Авторите са възмутени и от факта, че според учителите в училището Максим Горки е отдавна признат за "гражданин на света".

"След демократичните промени както в България, така и в Руската федерация след разпадането на СССР през 1991 г. всяко безкритично отношение към гражданското поведение на Максим Горки може да се определи като незнание. Докато за делото и честното име на генерал Иван Колев като защитник на Родината няма и не може да има две мнения, то не така стои въпросът с Максим Горки. По въпроса за литературната стойност на неговите произведения има различни и противоположни мнения. Затова пък е доказано документално, че този съветски писател е свързан с някои от най-антихуманните страници в историята на сталиновия режим в СССР. Той става апологет на този режим и подкрепя политиката на мъчения и унижения на човешката личност, реализирана в масов мащаб в концентрационните лагери ГУЛАГ", продължава декларацията.

В нея се посочва още, че съвременните изследователи са изнесли "множество доказателства за неговото недопустимо за писател поведение в тези години на масови репресии и унижения на човешката личност". Припомня се и посещението на Горки в един от лагерите в "Соловки", след което там "е разстреляно дете".

"Едва ли е случайно, че в самата Русия бяха възстановени старите наименования на град Горки и проспект "Горки" в Москва – съответно Нижни Новгород и "Тверски проспект". Това е също оценка, макар и чужда, както за личността на Максим Горки, така и за политиката на "преименуване" в съветския период. Оценка – показателна и поучителна. Факт е, че в сайта на самото 36 СУ дълги години съществуваше следният пояснителен текст: "До края на живота си (Горки) приема и поддържа с авторитета си престъпленията на сталинския режим". Но какъв пример е било това за учениците? И как този "пример" се свързва с абсолютно спорното твърдение, че Максим Горки е "световен писател, духовен учител на Бърнард Шоу, Хърбърт Уелс, Стефан Цвайг и на редица още гении на словото", питат подписалите призива.

В края му се прави и още едно уточнение за Максим Горки: "Оставянето за патрон на името на чужд казионен писател, сталинист и великоруски шовинист, какъвто е Максим Горки, е в разрез с още два принципа, заложени в ЗПУО, а именно: "запазване и развитие на българската образователна традиция" (чл. 3, ал. 1, т. 5) и "хуманизъм и толерантност" (чл. 3, ал. 1, т. 6)".

Предстои патриотичните организации и общественици, подкрепящи преименуването на 36-о СУ да организират "дискусионен форум" на тема: "Обществено приемливо ли е в XXI век Максим Горки да е патрон на българско училище?"

Сред инициаторите на тази идея са движение "Обществен натиск", съюз на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, клуб на летците "Капитан Димитър Списаревски", клуб "Един завет", съюз на офицерите от резерва "Атлантик", Сдружение за изграждане на паметник на генерал Иван Колев в Добрич, дружество "Родолюбец", Запорожкото областно дружество за българска култура в Украйна, българската община "Св.София" в град Измаил, Бесарабия, кметството на с. Бановка, Болградски район в Бесарабия, формация "Сите българи заедно", общобългарски съюз "Истина", дискусионен клуб "Свободна България", сдружение "Достойнство, отговорност, морал" и историческо дружество "Българска Орда".

Сред подписалите декларацията са и политологът Антоний Гълъбов, бившият депутат от общински съветник от ДСБ Вили Лилков, историкът Георги Марков, журналистът иво Инджев, бившият ни посланик в Москва Илиян Василев, Манол Глишев, Марта Георгиева, поетът Румен Леонидов и други.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?