Патриотични протести в няколко града срещу промени в учебните програми

Сн. БГНЕС

Хора от няколко града в страната излязоха в събота на патриотични протести срещу предлаганите нови учебните програми за средното образование поради опасения,че промените целят заличаване на националното самосъзнание.


В Карлово гражданите се събраха на площада пред паметника на Апостола на фона на патриотични песни. За митинга пристигнаха и жители на Сопот, Калофер и близки до тях населени места. Включиха се и представителни групи от цялата страна на сдружение "Хайдути", Национален комитет "Родолюбие", дружеството "Традиция", облечени в носии-униформи, развяващи българският трикольор.

”Хората в една държава трябва да знаят историята на самата държава. Защо трябва да я знаят? В самата история има и хубави моменти, има и тежки моменти. Когато един народ оцелее в тежките моменти, трябва тези моменти да се уважават и да се почитат, а не да се отстраняват и да показват само лъскавите победи. Ние трябва да уважаваме всичко, което се е случило в страната. И това не трябва да бъде премахнато от учебниците”, коментира един от протестиращите , цитиран от БНР.

Във Варна демонстрацията се проведе пред паметника на отец Паисий в Морската градина след инициатива в социалните мрежи от Славянската академия. Участниците изслушаха словото на поетесата Елка Няголова, която призова ”да дойдат всички, които не дават хубава Яна, не дават "История славянобългарска", които пеят песните на Чинтулов”. Демонстрантите приеха специално тревожно писмо-призив до премиера Бойко Борисов, в което се казва :"Министрите идват и си отиват, народът български остава, а е останал точно, защото е осъзнавал своята славна история, своята национална принадлежност. Не допускайте, господин премиер, да не уважаваме себе си, защото който народ сам не уважава себе си, не може да чака уважение от други народи".

Протестиращите настояха за ”връщане на авторите в учебните програми и за съобразяване на всеки следващ министър, че в управленския му стол е седял не кой да е, а дядо Вазов, който е споделял воплите и радостите на своя народ”.

Членовете на Сдружение ”Родопски хайдути“ в Смолян се събираха пред Хаджичоневата къща в квартал ”Устово“. Проведе се литийно шествие с портрети на Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Иван Вазов, Христо Ботев и други народни будители. Протестиращите се отправиха към площада, където председателят на сдружението Манол Ружинов произнесе реч. Той каза, че иска да се спрат спекулациите, защото според него ”периодично някой се опитва да ни втълпи, че едва ли не българската история не е достойна да се учи в училище, едва ли не, че не е имало никакво робство и едва ли не, че българският народ трябва да се извинява за своята история”.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?