"Патриотичните" вицепремиери се скараха покрай изтребителите

Валери Симеонов не иска разходи за "военни играчки", а Каракачанов - негативни коментари

"Патриотичните" вицепремиери се скараха покрай изтребителите

Ефективно политическо решение за българската бойна авиация няма, но политическото чесане на езиците около "бунта" на военните пилоти продължава. Двамата вицепремиери на "Обединените патриоти" си заформиха лека домашна разправия около отказа на бойните пилоти да летят и плановете за модернизация на армията. Валери Сименов, който вече обвини летците в национална измяна, продължи атаката си и поиска да се спре модернизацията на армията, "защото явно няма кой да лети на изтребителите".

 
Красимир Каракачанов от своя страна се оплака, че негативните коментари за военните понижавали самочувствието им и защити предвидените харчове за нови самолети и кораби. 
 
От стенограмата на последното правителствено заседание тази седмица става ясно, че Симеонов е предложил отлагане на скъпите военни проекти с мотива, че оттам могат да се спестят пари за други пера.
 
Валери Симеонов в характерния си стил на няколко пъти иронизира военните пилоти, а предложението му в крайна сметка очаквано не е взето на сериозно от колегите му в Министерския съвет. 
 
"Днес съм неразположен..."
 
"Аз апелирам да не се подкрепя бюджетът на Министерството на отбраната в тази му част, в която заделяме едни 230 милиона годишно за закупуване на нови самолети. Наясно съм с изискванията като членове на НАТО, че трябва да развиваме и авиация, но мисля, че можем да си позволим това да започне в един малко по-късен етап, още повече, че в момента, както виждаме, и да вземем нови самолети няма кой да ги кара", коментира Симеонов, визирайки скорошния отказ на военните пилоти да летят заради лошите условия във военната ни авиация.
 
"Така че, към настоящия момент специално аз лично, господин Борисов, се чувствам леко неразположен да гласувам точно това перо. Днес съм неразположен и няма да го гласувам това перо за бюджета на отбраната", казва Симеонов, но все пак уточнява, че подкрепя цялостния бюджет.
 
Миналата седмица бойните пилоти от авиобазата "Граф Игнатиево" масово отказаха да летят, тъй като се чувствали несигурни, че могат да изпълнят поставените им задачи. 
 
"Извинявайте, но да купуваме нови военни играчки при положение, че там има много сериозни проблеми в екипа на хората, които ще управляват тези нови самолети и въобще никаква гаранция няма, че някой ще се качи на тези самолети, по-добре да не правим тези излишни рискове, защото са прекалено скъпи", казва Симеонов.
 
По думите му нещо подобно е и въпросът с фрегатите, въпрос, който също би трябвало, според него, да бъде по-сериозно обсъден – дали са нужни тези големи разходи, защото самолети и фрегати са още 400 милиона, а в това време "като се започне от борсите и се мине през социалните работници и медицински сестри, и какви ли още не, се гърчат около нивото на минимална работна заплата, контролират и ще внасят приходи".
 
Посочените от Симеонов средства са само заложените в бюджета средства за следващата година, които ще се изплащат, ако двата проекта тръгнат. Общата им прогнозна цена е около 2.3 млрд, лева - за осем изтребители и две нови фрегати, като плановете на правителството са те да се изплащат разсрочено в продължение на много години. 
 
Финансовият министър Владислав Горанов заявява от своя страна, че до голяма степен проблемите, за които Валери Симеонов говори, са решени, тъй като в системата на Министерството на финансите е предвидено повишение от 5% на заплатите в НАП и "Митниците". Социалният министър Бисер Петков пък докладва за предвидено увеличение на заплатите на социалните работници с 10%.
 
Каракачанов: Колегата Симеонов не познава темата
 
Ресорният вицепремиер по отбраната Красимир Каракачанов категорично се противопоставя на предложението на колегата си "патриот".
 
"Разбрах, че колегата Симеонов е неразположен и вероятно това е причината да не може да се запознае с темата за отбраната или поне да прочете какво пише в Програмата за управление", коментира Каракачанов.
 
"Няма как да говорим за това, че има едни разходи, които били за отрязване от Министерството на отбраната, защото проектът за модернизация на въоръжените сили е един проект, който, за съжаление, е бавен прекалено дълго. От миналата година, с гласуването още на бюджета през 2016 година, са предвидени необходимите средства и те са планирани. Ако ние сега спрем тези проекти за модернизация, означава, че следващите пет-шест години няма да извършим нищо в тази посока", казва Каракачанов.
 
"Не само заради това, че и от Европейския съюз, и от НАТО има изискване по отношение на отбраната и разходите, които трябва да се направят – 2 на сто от брутния вътрешен продукт, а и поради факта, че състоянието на въоръжените сили е такова, че проекти за модернизация не могат да се отлагат. Те трябва да се развиват, разбира се, по начин, по който това се прави ясно, прозрачно, с контрол върху всеки лев, който се изразходва. Но те не могат да бъдат спирани и от тази гледна точка искам да благодаря за разположението на министъра на финансите и разбирането, което прояви за 100 милиона лева за увеличение на заплатите на военнослужещите, които не са увеличавани от 2013 година", казва още Каракачанов.
 
Отказът на пилотите да летят е "изкуствено създаден шум в системата"
 
В петък Каракачанов продължи темата като определи отказа на бойните летци да летят като "малко изкуствено създаден шум в системата". Въпреки че първоначално заподозря, че "някой съвсем изкуствено създава тази ситуация", сега той коментира, че според него тя не се дължи на външно влияние.
 
Според мен няма външно влияние, коментира Каракачанов в отговор на въпрос за действията на пилотите, като добави че самото състояние на техниката и проблемите в авиацията всъщност са "външното влияние" и той напълно разбира летците.  
 
"За съжаление много хора предпочитат да създават негативни новини и да правят скандали, отколкото да говорим за положителните неща“, каза той и добави, че ако новината е трябвало да бъде "обърната", е трябвало да се каже "как тези момчета, и на "Граф Игнатиево", и въобще българските военнослужещи, въпреки трудностите служат и защитават държавата и гражданите".
 
Според Каракачанов негативните коментари вредят на самочувствието и достойнството на пилотите. Той отново припомни, че летците са в правото си да откажат полет, което е практика в армиите по света.
 
"Нищо лошо не са направили ..." 
 
"Нищо лошо не бяха направили тези хора и аз не позволих върху достойнството им да се хвърлят подобни кални петна, това е незаслужено", заяви министърът.
 
Той коментира, че военните пилоти заслужават уважение, а не критики, "защото всеки един от тях, както и военните моряци например, може да намери многократно по-добре платена работа в чужбина, но те служат на България срещу много по-ниски възнаграждения".
 
Той за пореден път каза, че трябва да се повишат заплатите на военните и отбеляза, че за целта в бюджета за следващата година са заложени 100 млн. лева.
 
"Не че в българските младежи липсва патриотизъм, но кой млад човек на 19-20 години ще започне работа в армията, където има много повече отговорност и трудна работа, за 608 лева заплата, тези хора не са много", коментира той. 
 
Не разбирам логиката на някои колеги от опозицията, аргумента - ще гласуваме против, защото искаме повече. Отговорът е прост - за да има повече, трябва да стане и това, а ако искахте повече, да бяхте го направили, когато вие бяхте на власт, коментира министърът. 
 
"Разбира се, че тези 100 млн., ако питате мен, парите за заплати трябваше да бъдат двойно по-големи, но това са финансовите възможности", каза Каракачанов, след като заедно с  началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участваха в тържествения ритуал за връчване на дипломите на завършилите "Випуск 2017" на Военната академия "Г. С. Раковски".

Споделяне

Още по темата

Още от България