Патриотичният фронт е разделен за участието във властта

ВМРО са готови на коалиционно споразумение и постове, НФСБ иска да се ограничи до парламентарна подкрепа

Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Сн. БГНЕС

Патриотичният фронт, считан за сигурен участник в коалиционното правителство на ГЕРБ, е разделен по въпроса доколко и как да се ангажира с него. Представители на НФСБ и ВМРО потвърдиха пред Mediapool в сряда, че партиите им са на различни позиции по този ключов въпрос.

ВМРО и председателят ѝ Красимир Каракачанов са готови да влязат в коалиционно правителство със свои политически представители и постове в изпълнителната власт, каквото е и желанието на ГЕРБ за бъдещия кабинет на споделената политическа отговорност.

НФСБ на Валери Симеонов обаче предпочита да не се ангажира директно с властта, а да се ограничи с осигуряване на парламентарна подкрепа. "Ще подпишем само програма за стабилно управление. Не говорим за коалиция, а за бъдещо управление, в което могат да участват и наши специалисти", заяви той миналата седмица след консултациите с ГЕРБ и оттогава досега не е изразявал по-различно мнение.

Запитан дали НФСБ и ВМРО се разминават във вижданията си по този въпрос, Симеонов заяви в сряда пред Mediapool: "Има такъв момент, но след преговорите с ГЕРБ ще обсъдим позициите си и ще излезем с официална позиция".

Той допълни, че са в непрекъснат контакт с ВМРО и се надява различията да бъдат изгладени и те да излязат с единно становище.

От ВМРО потвърдиха неофициално пред Mediapool, че са за официално подписване на коалиционно споразумение. "Ако ще подкрепяме правителство, то трябва да участваме в него, как хем ще подкрепяме нещо, хем няма да успяваме да влияем на политиките и ще натискаме само бутони в парламента", казаха от партията на Каракачанов.

Липсата на единна позиция между НФСБ и ВМРО обаче няма да попречи да се постигне договореност с ГЕРБ.

След необявената лидерска среща между ГЕРБ и Реформаторския блок във вторник вечерта, когато двете формации са сближили позициите за тройна коалиция с Патриотите, зам.-председателят на ГЕРБ Румяна Бъчварова заяви, че се обсъжда възможността за подписване на споразумение за партньорство или коалиционно споразумение.

Формулата "партньорско споразумение" би осигурила подкрепа за правителството на партии като НФСБ, които не желаят да се обвързват пряко с него, но в същото време ще имат някакъв подписан ангажимент.

По този начин ще бъдат решени поне два проблема. Първият – НФСБ няма да прави обструкции, защото няма да бъде официализиран като част от властта и вторият – партията НПСД на Корман Исмаилов от Реформаторския блок ще може да подкрепя правителството в парламента.

Партньорското споразумение може да се окаже удобна формула за включването в управлението и на АБВ, другата партия, с която ГЕРБ реши да проведе повторни преговори.

На първите преговори между ГЕРБ и РБ Исмаилов съобщи, че неговата партия е против съвместно управление с националистическа формация като Патриотичния фронт. В същото време РБ официално е наложил "ембарго" за коалиция само за ДПС, "Атака" и "България без цензура". Това даде основание на преговарящите от ГЕРБ да заключат, че РБ не е единен политически субект и няма гаранции, че подписването на коалиционно споразумение ще включва всички партии от Блока, тъй като Исмаилов казал, че би подписал с "особено мнение".

След срещата на лидерите от РБ в сряда Корман Исмаилов заяви, че предстоят двустранни и тристранни преговори, включително и с ПФ. Според него тези срещи трябва да се състоят тази и следващата седмица. Найден Зеленогорски от ДБГ пък заяви в прав текст, че ПФ е приемлив партньор и РБ и националистите имат много повече теми, които ги събират, отколкото такива, които ги разделят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?