Патриотичният фронт: ГЕРБ проявява малодушие и страх

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

В декларация, разпространена в неделя, Патриотичният фронт, на чиято подкрепа в парламента поне споредекларираните досега намерения би разчитало едно правителство  на ГЕРБ и Реформаторския блок, обвини партията на Бойко Борисов в „малодушие, страх и несигурност в момент на тежка криза”.

Повод за документа, подписан от лидерите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, са „разпространените в медиите лъжи, в които се цитира информация, получена от "отговорни фактори от ГЕРБ", че Патриотичният фронт започна да извива ръцете на Борисов и му поставили толкова изисквания, че той се хванал за главата и вече сериозно се замислял да върне мандата”.

„Патриотичният фронт е единствената национално отговорна и абсолютно последователна политическа сила, която нито за момент не промени позицията си, че за стабилно управление на България е необходимо да бъде съставена програма за спасението на България 2014-2018 година, която да бъде съгласувана с възможно най-широк кръг парламентарно представени сили, като едва след това да пристъпи към съставяне на правителство”, се посочва в декларацията.

От Патриотичния фронт повтарят „категоричната” си позиция, че не желаят да участват със свои представители в евентуално бъдещо правителство, което е било бе заявявано на всички етапи в хода на преговорите с ГЕРБ - на 16, 23, 30 октомври, както и на лидерската среща на 27 октомври.

„Никога не е било поставяно условие за неучастие на конкретни лица от ГЕРБ или Реформаторския блок в евентуално бъдещо правителство, с изключение на представители на етническата партия НПСД (партията на Корман Исмаилов от РБ – бел- ред.)”, се казва в декларацията.

По-нататък в нея се твърди, че Патриотичният фронт никога не е настоявал за задължително изучаване на предмет "Християнство" в средния курс, тъй като това противоречи на програмата на коалицията. Припомня се, че искането за сваляне на новините на турски език по Канал едно на БНТ е последователно отстоявано и че още през 2010 година на тогавашния премиер Бойко Борисов е била връчена подписка на над 50 000 граждани в подкрепа на това искане.

„В заключение, публикуваното в медиите прилича по-скоро на недодялано активно мероприятие, целящо да прехвърли отговорността за съставяне на правителство от ГЕРБ на Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Т.н. "отговорни фактори от ГЕРБ " проявяват малодушие, страх и несигурност в момент на тежка криза и очакване за решителни и националнотговорни действия от всички политически сили, се казва в документа.

Споделяне

Още по темата

Още от България