Патриотичният фронт иска задължителен вот още за местните избори

Президентът е готов да обсъди всякакви теми за референдуми

Сн, Прессекретариат на държавния глава

Патриотичният фронт ще инициира промяна в Изборния кодекс, с която да се въведе задължително гласуване още за местните избори тази година. Това съобщи Борис Ячев от коалицията след политическите консултации с президента Росен Плевнелиев във вторник.

Той отхвърли искането на държавния глава за провеждането на референдум за изборните правила заедно с местния вот, тъй като това било опит задължителното гласуване да се отложи във времето.

Освен това Патриотичният фронт се обяви срещу въвеждането на смесена избирателна система, тъй като преференциалният вот сам по себе си е мажоритарен елемент. Коалицията не приема и въвеждането на електронно гласуване, тъй като според Ячев българското общество не било готово за подобна мярка.

Държавният глава Росен Плевнелиев, цитиран от пресслубата си, каза от своя страна, че е готов да чуе всички аргументи по различни потенциални теми, които да бъдат подложени на референдум.

"Вярвам, че допитването до българския народ ще доведе и до по-висока активност по време на избори. Никой не бива да подценява българския народ и неговата просветеност и информираност“, каза Плевнелиев.

Държавният глава обяви по-рано тази седмица, че ще внесе в НС ново искане за изборен референдум заедно с местните избори по три въпроса - мажоритарен вот, задължително и електронно гласуване. ГЕРБ и АБВ вече подкрепиха инициативата му.

"Бяха събрани близо 500 000 подписа по времето на проф. Георги Близнашки и инициативния комитет относно задължителното гласуване и това е достатъчен факт в тази посока. Забавяне във времето ще позволи на партии като ДПС и други, които реализират властта си благодарение на корпоративния вот, да бъдат във властта”, заяви Ячев.

В срещата с държавния глава не участваха съпредседателите на коалицията Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Ячев каза, че коалицията е провела консултацията от уважение към президентската институция, но ако няма резултати след нея, ще останат с усещането, че се правят ПР акции.

Той посочи, че по време на консултациите не са коментирали въпроса за разширяване на президентските правомощия.

Плевнелиев внесе първото си предложение за изборен референдум преди година, но тогавашното мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" не го прие. Впоследствие инициативен комитет начело с бившия служебен премиер Георги Близнашки събра над 500 000 подписа, които по закон задължават парламента да насрочи референдума. Проверката на ГРАО обаче показа, че реално парафиралите хора са по-малко от половин милион, а бившият председател на парламента Михаил Миков отказа да даде на комитета един месец, за да бъдат отстранени нарушенията в подписката, поради което казусът попадна в съда.

По-късно във вторник президентът се срещна и с представители на ”Българския демократичен център” (БДЦ). Съпредседателят на парламентарната група Светлин Танчев съобщи, че са предложили на Плевнелиев да инициира кръгла маса за референдумите и
законодателството, свързано с тях.

Танчев обясни, че е важно референдумите да бъдат по-практични, а не просто хората да гласуват и да няма никакъв ефект заради сегашното законодателство.

Консултациите продължават до края на седмицата, като в сряда държавният глава ще се срещне с представители на Реформаторски блок и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?