Радан Кънев: Единственият "грях" на Исмаилов е турското му име

Патриотичният фронт няма да събаря правителството преди зимата

Премиерът в размисъл за "неприемливия" заместник-министър на отбраната

Патриотичният фронт няма да събаря правителството преди зимата

Патриотичният фронт няма намерение да събаря правителството в навечерието на зимата. Това стана ясно след срещата на лидерите на НФСБ Валери Симеонов и на ВМРО Красимир Каракачанов с премиера Бойко Борисов в сряда вечерта.

Поводът за срещата беше неприемливото за патриотите назначение на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната от квотата на Реформаторския блок. Макар да няма свои представители в правителството, парламентарната група на Патриотичния фронт подкрепя управлението, като против него гласува единствено Велизар Енчев.

"Подхождаме изключително отговорно, отговорни патриоти сме и точно защото сме такива не можем да си позволим своеволно да разрушаваме това крехко мнозинство в парламента", заяви Симеонов сред срещата с Борисов. 

Премиерът има една седмица, за да провери случая и да реши какво да предприеме. Решението ще е трудно, защото Реформаторският блок няма да отстъпи и стои зад Орхан Исмаилов, стана ясно от обясненията на Радан Кънев пред Нова телевизия.

ПФ: Възражението ни е принципно срещу етническата партия НПСД

Ако заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов беше предложен от друга партия в Реформаторския блок, а не от протурската "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов, нямаше да имаме нищо против него, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

Той уточни, че не коалицията Патриотичен фронт, а партията на Валери Симеонов е поставила ултуматума за смяната на Исмаилов  или оттегляне на подкрепата за правителството на Бойко Борисов.

"Въпросът е принципен - партии на етническа основа, нямат място във властта. Проблемът не е персонален, религиозен или етнически, не става дума за името на човека, не оспорвам качествата и достойнствата му. Става въпрос за квотата, от която е предложен", каза Каракачанов. Той допълни, че възражението им е срещу участието на НПДС в управлението, която определи като протурска партия, каквато било и ДПС.

На въпрос дали ще оттеглят подкрепата си от правителството, ако Исмаилов остане на поста, си Валери Симеонов заяви, че ще изчакат решението на премиера по случая. След това предстои да се свика колективният орган на коалицията, за да се вземе решение. "Решения не взима нито Валери Симеонов, нито Красимир Каракачанов", каза лидерът на НФСБ.

Патриотичният фронт не е поставял условия на премиера относно избора на Орхан Исмаилов, но е представил "някои материали" по думите на Каракачанов. Той посочи, че "това лице на това място не е приемливо" за нас.

Радан Кънев: Няма да направим компромис

В същото време един от лидерите на "Реформаторския блок", Радан Кънев определи като притеснителен ултиматума на Патриотичния фронт по отношение на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов и заяви, че няма да направят компромис и да го оттеглят.

Кънев посочи, че Исмаилов не е бил член на нито една партия и не членува в ДПС и НПСД. Той е  сериозен професионалист, който заслужава мястото си, каза Кънев. Според него единственият му "грях" е, че има турско име.

Лидерът на ДСБ  посочи, че позиция на блока за изолиране на ДПС от властта не означава изолиране на българските турци, като идеята е те да участват в управление без посредници. "Има хора, които отговарят на изисквания и са стигнали до позиции, а името и вярата им със сигурност не трябва да имат значение", каза Радан Кънев.

Той подчерта също, че атаката срещу Исмаилов дава огромна възможност на ДПС да атакува управляващата коалиция и да засили позицията си. Кънев отказа да коментира вариант за оттегляна не кандидатурата, ако от това зависи кабинетът. Той изрази надежда, че има шансове да се стигне до разбирателство.

Време за размисъл на премиера

Думата дали Орхан Исмаилов ще остане зам.-министър на отбраната сега има премиера.

По думите на Каракачанов Бойко Борисов е поискал време, за да се запознае със случая и да отговори на Патриотичния фронт, който не бил поставял "ултиматуми" на премиера.

Предстоят разговори на Борисов по въпроса с Реформаторския блок. От своя страна Радан Кънев каза, че е имал кратки разговори с Валери Симеонов и други представители на ПФ, но предстоят по-сериозни.

Разговор за енергетиката

Назначението на Орхан Исмаилов е заело "не повече от 15-ина минути" от разговора на лидерите на Патриотичния фронт с премиера. Другите теми са били проучванията за конвенционален газ, промените в ДКЕВР, каза Каракачанов.

"Трябва да се помисли за това как да се гарантират интересите на българските граждани по отношение цената на тока, ревизията в енергетиката – говорехме по много аспекти от управлението", допълни той.

В Патриотичния фронт имат амбицията да оглавят парламентарната комисия по енергетика. Каракачанов отрече той да застава начело на тази комисия, защото е зам.-председател на Народното събрание и съвместяването на двата поста е невъзможно.

Съпредседателите на Патриотичния фронт отрекоха слуховете за разцепление на коалицията. "Това, че имаме нюанси, или че в даден момент по даден казус единият е по-емоционален, а другият по-въздържан не означава, че може да се разделим", каза Каракачанов. По думите му те са "най-принципната коалиция, която съществува в българския парламент". "Ние сме български патриоти, обединени на базата на своята кауза", каза още Каракачанов.

Кънев се обяви срещу други назначения в кабинета

В същото време лидерът на ДСБ се обяви срещу начина, по който са направени други назначения в кабинета. Последното е с номинацията на Радослав Миленков за шеф на Фонда за гарантиране на влоговете.

Според Радан Кънев преди да се стигне до това назначение е било необходимо да има обсъждане поне с банкерите, а още по-добре публичен дебат. Кънев каза, че не знае дали предложеният директор в Общинска банка е професионалист.

Говорейки за евентуалното назначение на Станимир Флоров за шеф на ДАИ, Кънев посочи, че това изглежда като "трудоустрояване". "Изглежда си търси работа, не може да се върне на предишния си пост и му предлагат този, неприятно е", каза Кънев.

Той уточни, че Реформаторският блок няма кандидатура за нов шеф на БНБ. "Не виждам име, което да вдигне доверието в банковата система. Важно е да има критерии и ние ще ги предложим", допълни Кънев. Според него за управител на БНБ е нужна силна фигура, която да успокои системата и да върне доверието в нея.

Лидерът на ДСБ се обяви за спиране на практиката да се търсят хора за определени постове. Според него назначенията трябва да стават с критерии. "Това е рефлексът в България, идваме на власт и ще се назначаваме. Не, стига, не можем да търсим позиция за човека. Докато търсим място за човека, а не човек за мястото, сме загубени“, каза Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България