"Патриотичният фронт" приемат подкрепа на ДПС за тяхно управление с ГЕРБ

Радан Кънев: Или Борисов не иска коалиция с РБ, или играе доста плоска и евтина игра на изнудване и разцепване

Валери Симеонов. Сн. БГНЕС

"Патриотичният фронт" няма да възразява, ако следващото програмно управление, за каквото настоява, получи подкрепата и от ДПС в парламента. Същевременно остава на позицията си, че ДПС трябва да бъде извадено от властта. Такава теза разви лидерът на НФСБ и съпредседател на ПФ Валери Симеонов в петък пред Нова телевизия.

След като ГЕРБ проведе преговори с пет политически сили, ПФ е единствената, с която бе постигнато съгласие за подписване на коалиционно споразумение.

"Бихме желали ДПС да не бъде допускана във властта, но не възразяваме, ако подкрепи следващото управление. Подкрепата на една програма не значи, че тази партия ще участва в управлението", каза Симеонов.

Той повтори, че фронтът не се стреми към коалиционно, а към програмно управление. "Може да си управляват ГЕРБ, важното е да изпълняват програмата, около която ще се обединим, няма значение дали наши хора ще участват", каза той.

Допълни, че ако ГЕРБ не състави правителство и върне мандата, фронтът по същата формула е готов да подкрепи БСП.

Най-важното е програмата, а не човечетата, които я изпълняват, каза Валери Симеонов.

Междувременно лидерът на ДСБ Радан Кънев, порицан в открито писмо на ГЕРБ, че "действа деструктивно за съставянето на правителство", изложи във Фейсбук "равносметка" на преговорите: "Между ГЕРБ и РБ има над 90% съвпадение по всички 18 точки от приоритетите на ГЕРБ и по основните реформаторски приоритети на РБ. Поне на думи. Между ГЕРБ и ПФ има около 60% съвпадение по 18-те точки на ГЕРБ, програмата на ПФ не е обсъждана. Кадрови въпроси не са обсъждани и в двата случая. Резултатът от тези преговори е, че ГЕРБ прекратява разговорите с РБ, но обявява коалиция с ПФ".

"Или Борисов не иска коалиция с реформаторите, или играе доста плоска и евтина игра на изнудване и разцепване с цел да свали важните реформи от дневния ред на 43-тото народно събрание", пише Радан Кънев.

"С любопитство очаквам преговорите с ББЦ. Ако с ПФ обявиха коалиция, с ББЦ може би ще е фактическо съжителство", написа още лидерът на ДСБ в петък сутринта. Развръзката от преговорите на ГЕРБ и ББЦ обаче се оказа различна: партията на Борисов отхвърли ББЦ по морални съображения – защото били готови на отстъпки от предизборната си програма.

Ивайло Калфин от АБВ, чиято партия в неделя ще преговаря с ГЕРБ, също коментира във Фейсбук разговорите между ПФ и ГЕРБ: "Патриотичен фронт с нетърпение пристана на ГЕРБ, дори без да си постави основните патриотични искания. Те си се бяха обещали от по-рано. Любов. Остава да не позволят на някого да преведе на някакъв език програмата и изказванията на Валери Симеонов, та да не си играят чуждите партньори на "Открий 10-е разлики между Атака и НФСБ".

Споделяне

Още по темата

Още от България