След като ГЕРБ поиска

Патриотичният фронт ще обмисли дали да излъчи министри в новото правителство

Успешната формула е политически кабинет със споделена отговорност, каза Цецка Цачева

Валери Симеонов, сн. БГНЕС

Патриотичният фронт ще обсъди в неделя дали да излъчи министри в новото правителство, след като от ГЕРБ поискаха той да участва в кабинета, съобщи съпредседателят на фронта Валери Симеонов в събота.

В петък вечерта Цецка Цачева поиска Патриотичният фронт да участва в ”политически кабинет със споделена отговорност”, а не само да го подкрепя, както настояваха хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

"Дълбоко сме благодарни за политическата подкрепа на Патриотичния фронт, но формулата за управление, която е успешна, според нас, е политически кабинет със споделена отговорност. Затова желаем Патриотите да участват в правителството", заяви Цецка Цачева в предаването "Панорама" на БНТ.

Валери Симеонов каза от своя страна в събота, че е изненадан от промяната в позицията на ГЕРБ и тепърва коалицията ще обсъжда дали да участва с министри в кабинета.

Патриотичният блок готов да промени позицията си

"По време на разговорите с ГЕРБ ние се обединихме около съставянето и подписването на програма за стабилно управление и малко съм изненадан от промяната в позицията на ГЕРБ. Научих от медиите за това и все още нямаме отговор по този въпрос, тъй като решенията при нас се взимат колективно. Ако има официално позиция на ГЕРБ по този въпрос, ще преразгледаме нашата позиция по време на заседанието на политическия съвет в неделя. На този етап нашето решение е да не участваме с министри. Мотивът е, че едно директно участие в правителство на партия с мандат за съставяне на правителство, в случая ГЕРБ, това може да бъде тълкувано като отстъпление на нашите позиции за желание за собствено управление, каквото сме изразили в кампанията преди изборите", каза Симеонов пред Дарик радио.

По думите му правителството трябва да бъде от експерти и тогава те биха предоставили специалисти за министри.

ГЕРБ не била обсъждала бъдещите министри

Цачева, която е част от преговорния екип на ГЕРБ, посочи още, че партията все още е далеч от формулата на кабинета. Тя каза, че изобщо не е ставало дума още за разпределение на министерски кресла и на ресори.

”В политиката механични заменки няма как да се правят. Ние зачитаме волята на българските избиратели, които отредиха 8 политически субекта да бъдат в Народното събрание. От БСП категорично заявяват, че остават в опозиция. При положение, че от друга страна Реформаторският блок поставят също категорично условие – без левицата в един кабинет на споделена отговорност, разбирате колко е трудно да се постигне очакваната формула”, каза Цачева.

Тя допълни, че ГЕРБ и реформаторите имат сходни мнения.

”Нямаме проблеми с Реформаторския блок по отношение на политиките, на приоритетите, които едно такова правителство трябва да прилага. Нека не забравяме, че ДПС заяви подкрепа, но на правителство на малцинството, което да не е коалиционно. Тоест те казват, че не биха подкрепили коалиция ГЕРБ и Реформаторския блок, тъй като ние пак сме малцинство. Ние бихме казали, че по-лошо от предсрочните избори е нестабилно управление“, каза още Цецка Цачева.

По думите ѝ, ако не се състави правителство с първия мандат, по-добре да се върви към нови предсрочни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?