"Патриотично". Военна сделка за 50 млн. лева без конкурс

Българската фирма "Самел" 90 ще оборудва Специалните сили с бронирани машини

Сн. МО

Втора голяма сделка за последния месец подписа военният министър Красимир Каракачанов. Българската фирма "Самел 90" ще оборудва Специалните сили с бронирани машини срещу 50 млн. лева. 

Договорът е за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата. 

"Още в самото начало наша философия и кауза бе да включим българската индустрия. Това дело е патриотично. Не само защото повишаваме способностите, но по този начин с парите на българския данъкоплатец подпомагаме българската икономика. А не да изтичат някъде в чужбина и на България да гледат като на една колониална държава", каза Каракачанов.  

Сделката бе решена без конкурс, след като правителството се възползва от една от вратичките в закона, които позволяват пряко договаряне на поръчки, касаещи националната сигурност.

При желание подобни възможности може да бъдат прилагана на практика при широк кръг военни поръчки. Правителството се готви в този дух да реши и поръчките за модернизация на авиобазата "Граф Игнатиево". Възможно е и модернизацията на танковете Т-72 да мине с подобна процедура. Двата проекта са на обща стойност около 180 млн. лева.

И докато поръчките за "Граф Игнатиево" наистина налагат секретност, покупката на бронирани машини за Специалните сили и модернизацията на танковете могат да бъде решени по прозрачен начин.

Името на "Самел 90" веднага се завъртя в бранша след обявяването на поръчката. В края на миналия месец премиерът Бойко Борисов посети лично завода на компанията в Самоков.

За модернизацията на танковете пък се спряга фирма от Израел. 

"В края на тази година правим още една полезна крачка. С този договор осигуряваме възможност на Специалните сили да получат нова техника, с която да бъдат много по-ефикасни и полезни", допълни Каракачанов. 

Той сподели, че преди три години е бил скептичен дали българска фирма може да се справи с подобно изделие. 

"Буквално от една година съм оптимист. Не само за този проект. Виждам, че има алтернатива и за по-сериозна техника за Сухопътни войски". 

По думите му това, че се купува от българска фирма, дава възможност и за по-лесна и евтина поддръжка на оборудването.

Договорено е и изграждането и оборудването на технически център за ремонтни дейности, който ще бъде щатно осигурен с разширяването на логистичния батальон на Силите за специални операции.
 
Техническият център ще бъде в Пловдив, където са основната част от формированията на Специалните сили.
 
Той ще бъде на сто процента оборудван от фирмата с апаратура, техника, съоръжения и машини и там ще може да се изпълняват всички леки ремонти. 
 
Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на следващата година. 

Паралелно с това се подготвя и проекта за бронираните машини за Сухопътните войски, който е на стойност около 1.5 млрд. лева. 

Той обаче се реализира с конкурс. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?