"Патриотичното" участие във властта дава на късо

Втори "патриот" напуска заради нацистки поздрав, но БСП и "Воля" вече искат главата на Валери Симеонов, а ДПС – на всички националисти

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

"Патриотичното" участие във властта започна да дава на късо, след като двама негови представители от втория ешелон са отстранени за два дни заради снимки, на които отправят нацистки поздрав. Скандалът обаче ескалира с искания на БСП и "Воля" за отстраняване на вицепремиера и съпредседател на "Обединени патриоти" (ОП) Валери Симеонов, който по-рано оправда старата нацистка снимка на бившия вече строителен зам.- министър Павел Тенев с думите, че той навремето си правил "майтапчийски" фотоси в "Бухенвалд". ДПС пък поискаха всички "Патриоти" да напуснат властта.

Доброволната оставка на зам.-министър Тенев от сряда бе последвана от уволнение на шефа на дирекция от МО Иво Антонов в четвъртък.

"Извинявам се на всички за неудобството, в което изпаднахме", коментира ситуацията зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и повтори, че "ГЕРБ няма да прави компромиси с европейските ценности".

Източници от ГЕРБ заявиха пред Mediapool, че до отстраняване на Валери Симеонов няма да се стигне и премиерът Бойко Борисов ще се опита да го убеди да спре с изцепките си.

Самият Симеонов обяви в четвъртък, че определя призивите оставката му като атака срещу коалиционното управление и лично срещу себе си и се зарече да съди в."Сега" за публикуване на невярна информация за думите му с "майтапа" в Бухенвалд.

Втори човек на "патриотите" уволнен заради нацистки поздрав

Директорът на социалната дирекция в Министерството на отбраната Иво Антонов ще бъде уволнен по искане на премиера Бойко Борисов, съобщиха от МС и уточниха, че заповедта ще му бъде връчена от зам.-министъра на отбраната Анатолий Величков (също "патриот"), тъй като министър Красимир Каракачанов е в Брюксел.

Преди три години Антонов бе предложен от тогавашния "Патриотичен фронт" за зам.-министър във втория кабинет на Борисов, но назначаването му се размина заради негова снимка пред германски танк "Майбах" с протегната за нацистки поздрав ръка. Така скандалът замря и Антонов продължи да работи в МО и да отговаря за военните паметници и военно-патриотичното възпитание, а впоследствие бе и повишен в директор на дирекция.

Сега обаче кабинетът "Борисов 3" демонстрира различен курс, най-вероятно заради старание да не допуска подобни скандали преди европредседателството и да избегне критики от Брюксел.

В. Симеонов ще съди "Сега": Не съм казвал за шегаджийски снимки в Бухенвалд

Вицепремиерът съобщи, че ще съди в. "Сега" за публикуване на невярна информация.
"Никога по никакъв начин не съм произнасял думите, които са изнесени в това издание в заглавие, че съм правил майтапчийски снимки в "Бухенвалд". Бил съм в "Бухенвалд", не мисля, че може да има човек, който да е бил там и да прави каквито и да било форми на шега или подигравка. Това просто е изопачено”, заяви Симеонов.

Причината да съди в. "Сега" е заглавието на статията от сряда "В. Симеонов: Кой знае какви майтапчийски снимки от "Бухенвалд" имам?!". Същевременно от изданието заявиха, че стоят зад публикацията и отхвърлиха твърденията за невярна информация.

Редакцията е потърсила Симеонов за коментар на снимката на вече бившия зам. регионален министър Павел Тенев (предложен от партията на Симеонов НФСБ), който позира в хитлеристки поздрав до восъчни фигури на нацистки войници в музея "Гревен" в Париж през 2008 г. "Сега" цитира думите на Валери Симеонов, че не е виждал снимката и това е несериозно. После обаче той сам се обадил в редакцията и казал: "Кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили в "Бухенвалд"... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село."

Валери Симеонов обвини изданието, че е манипулирало интервюто в заглавие и че води негативна пропаганда срещу него. "Този вестник ще бъде съден. Никога, по никакъв начин не съм произнасял думите, изнесени в заглавие, че съм правил шегаджийски снимки в "Бухенвалд", заяви вицепремиерът.

"Става въпрос за атака срещу правителството. Това се използва за политически цели", добави той.

В. "Сега" стои зад публикуваната информация

"Вестник "Сега" категорично отхвърля твърденията на Валери Симеонов, че е публикувал невярна информация. Репортерът на "Сега" си е свършил работата съвестно и професионално. На 16 май 2017 г. той е провел два разговора със Симеонов. В първия Симеонов иронично-пламенно защитава зам.-министъра Павел Тенев и неговата снимка с нацистки поздрав. Във втория, проведен по негова инициатива, Симеонов разказва историята от студентското си пътуване до "Бухенвалд", заяви изданието в официална позиция.

И напомни, че "това не е първият, а едва ли ще е и последният случай, в който Валери Симеонов си позволява неуместни шеги на етническа, религиозна и друга основа. До този момент той не се разграничил, нито е разкритикувал предложения от него заместник министър за снимката с нацистки поздрав. Напротив - продължава да го защитава и да неглижира случилото се".

БСП иска оставката на Симеонов, ДПС – на всички "Обединени патриоти"

Зам.-министър Павел Тенев подаде оставка в сряда, ден след като във Фейсбук бе разпространена снимката му отпреди 9 години с нацисткия поздрав. Той призна публично, че постъпката му не е била правилна и се опита да обясни, че тази снимка не отразява възгледите му. Тенев разказа, че когато посетил със съпругата парижкия музей на восъчните фигури, си направил много снимки с повечето от тях, като предпочитал във всяка една "да има ефект и сценарии... в повечето снимки има и хумористичен елемент".

Най-активен в атаката срещу Тенев бе депутатът от БСП Александър Симов, но за часове в сряда скандалът стигна до Брюксел, откъдето долетя възмутена позиция на председателя на ПЕС Сергей Станишев. Евродепутатите от БСП също поискаха уволнението на зам.-министъра, но от Валери Симеонов настояха само за "извинение".

Очевидно след като видяха, че правителството "поддава", в четвъртък исканията на депутата Симов ескалираха с настояване за оставка и на вицепремиера Симеонов, което би предизвикало първи силен трус в новия кабинет две седмици след идването му на власт.

"Валери Симеонов няма място в правителството. БСП ще се събере да вземе това решение официално. В момента говоря само от свое име", каза Александър Симов.

Към тези искания с половин уста се присъедини и партия "Воля" на Веселин Марешки, който иначе демонстрира лоялност към ГЕРБ и премиера Борисов. Марешки уточни, че те самите няма директно да поискат оставката на Симеонов. Според тях вицепремиерът сам трябва да се оттегли от поста или да бъде освободен от премиера Борисов. Шеги с тези неща не бива да се правят, това е лична отговорност, подчерта Марешки.

"За нас е недопустимо, спомняте си, че германският президент преди години си подаде заради едни съмнения оставката, други в Европа я подават за една изпусната думичка, а в България да стоим и да се "бутаме" в гърдите, че сме си правили еди какви си снимки в Бухенвалд", коментира Стефан Августинов от "Воля".

Хамид Хамид от ДПС обяви: "Ние настояваме за незабавно отстраняване на крайните националисти въобще от властта и от тази коалиция, която изкарва България от Европа буквално. Нека не си мислят, че чувствителната еврейска общност ще прости това". По-късно в четвъртък групата на либералите в Европейския парламент, част от която е ДПС, призова официално Бойко Борисов да развали коалицията с ОП, поставяки въпроса в контекста на българското европредседателство догодина.

ОП: Валери Симеонов е известен с "по-особеното" си чувство за хумор

"Обединени патриоти" защитиха Валери Симеонов. Депутатът от групата Искрен Веселинов коментира, че лидерът на НФСБ е "известен с чувството си за хумор, което е по-особено.

Може би просто трябва да се съобразява с новата си позиция, добави Веселинов. Според него думите се гледат доста по-критично, когато са произнесени от вицепремиер.

Цветан Цветанов: Извиняваме се за неудобството

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов определи ситуацията като неприятна:

"Разговарях с Валери Симеонов и той също ми каза, че подобни думи не е изричал, но разбира се, че е неприятна ситуацията. Искам просто да се извиня на всички за това неудобство, в което в момента изпадаме, защото правителството прави много по-добри неща, а ние трябва да коментираме подобни скандали. Колегите ни в ЕНП знаят, че няма да направим компромиси с европейските ценности".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?