Патриотите бойкотираха одобрени от ГЕРБ зам.-шефове на финансовия надзор

Корнелия Нинова препоръча на Борисов вот на доверие заради "разцеплението"

Карина Караиванова, сн. БГНЕС

Парламентът отказа да одобри в четвъртък двамата кандидати за зам.-шефове на Комисията за финансов надзор (КФН) – адвоката по ценни книжа Йордан Чомпалов и експерта от фондовата борса Румен Соколов.

Гласовете на ГЕРБ се оказаха недостатъчни за прокарване на номинациите на председателката на КФН Карина Караиванова. В гласуването в пленарна зала участваха 215 народни представители, от които 90 бяха "за", 110 - "против", а 15 се въздържаха.

Впоследствие стана ясно, че бойкотът идва от страна на коалиционните партньори от "Обединени патриоти". От коалицията твърдят, че на последния политически съвет на патриотите миналия четвъртък темата "КФН" официално не е обсъждана. Затова според запознати днешното гласуване може да се разглежда по-скоро като сигнал към ГЕРБ и Бойко Борисов от страна най-вече на НФСБ, че патриотите не могат да бъдат прескачани при вземането на подобни важни кадрови решения. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова побърза да коментира "разцеплението" в управляващата коалиция, като препоръча на премиера Бойко Борисов да поиска вот на доверие от парламента.

"Разцеплението е сериозна симптоматика в правителството", заяви Нинова. По думите ѝ друг такъв симптом е разделението по скандала "НДК", където ясно си проличали две лобита сред управляващите. Преди седмица ГЕРБ не успя да събере достатъчно парламентарна подкрепа и по друго свое важно предложение - ограничаването на тавана на разплащанията в брой от 10 000 лв. на 5000 лв., в резултат на което бе запазено статуквото.

Сагата около ръководството на КФН се точи от повече от година. Миналото лято след редица обрати ГЕРБ все пак успя да замени предишния шеф на надзора Стоян Мавродиев, чийто мандат бе изпълнен със скандали. Тогава поста пое заместничката на финансовия министър Владислав Горанов Карина Караиванова. По закон тя трябваше да предложи на Народното събрание свои заместници за ресорите "Осигурителен надзор" и "Надзор на инвестиционната дейност" още миналата есен, но процесът се отложи заради политическата криза и предсрочните избори.

Няколко седмици преди лятната ваканция на новия парламент Караиванова внесе предложенията си двата поста да се заемат съответно от известния в борсовия сектор адвокат Йордан Чомпалов и от бившия журналист и ПР на фондовата борса Румен Соколов, който да поеме инвестиционната дейност.

От Караиванова и екипа ѝ се очаква да извършат сериозна реформа както в самия надзор, така и в небанковия сектор, като това е и една от специфичните препоръки на Европейската комисия към България за 2017 г. В последните години Брюксел на няколко пъти акцентира, че заради свързаните лица и някои други проблеми при пенсионните дружества и застрахователите България може да има сериозни проблеми в бъдеще.

Още при изслушването на двамата кандидати пред бюджетната комисия във вторник се появиха съмнения в управленската им компетентност, особено по отношение на Румен Соколов.

Той е завършил "Териториални системи" в УНСС, а после дълги години е работил в медиите, включително в "Капитал", Ройтерс и е бил в управлението на медийната група "Инвестор.БГ". Впоследствие Соколов става главен експерт и де факто ПР във фондовата борса, а паралелно от 2007 г. е управител на дружеството на БФБ "Сервиз Финансови Пазари", което предоставя възможност на публичните компании да разкриват информация пред обществеността чрез платформата X3 News.

По време на изслушването се разбра, че в компанията Соколов ръководи едва четирима души.

За разлика от Соколов, Чомпалов е с по-експертен профил, участвал е в подготовката на редица емисии корпоративни облигации на международните финансови пазари и е тесен специалист в областта на правото на ценните книжа и финансовите пазари. В миналото той е бил член на Държавната комисия по ценните книжа.

Най-много критики срещу кандидатите имаше от страна на БСП.

По време на дебата в пленарна зала Румен Гечев от левицата заяви, че Караиванова не е посочила доколко кандидатите ѝ отговарят на изискванията за постовете, които ще заемат. Според Гечев Чомпалов няма управленски опит, не е управлявал екипи, а образованието на Соколов нямало общо с капиталовите пазари.

"С тези кандидатури пропускаме уникална възможност да изберем професионален и независим екип на КФН“, заяви Жельо Бойчев от БСП. Той изрази подозрение, че в комисията ще се наложи едноличен модел на управление.

Според законовата процедура депутатите нямат право да предлагат кандидатури за зам.-председатели, а това може да направи единствено Карина Караиванова. За да бъде одобрен даден кандидат, той трябва да получи повече от половината от гласовете на присъстващите в пленарна зала народни представители.

След като двамата не получиха необходимите гласове, следва да бъде открита нова процедура за избор, която ще остане за есента. Дотогава ръководството на инвестиционния надзор ще продължи да бъде упражнявано от временно изпълняващ длъжността, а начело на осигурителния надзор ще остане Ангел Дзалъзов, който е с изтекъл мандат от около три години.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?