"Патриотите" и ГЕРБ ще търсят решение за поредните коалиционни проблеми

сн.: БГНЕС

ГЕРБ и "Обединени патриоти" (НФСБ, ВМРО) отново ще бистрят отношенията си на коалиционен съвет. Този път причината е, че преди ден партията на премиера Бойко Борисов отхвърли идеята на ОП за доброволни отряди към МВР.

Първоначално ГЕРБ подкрепяше предложението, но в сряда при финалното гласуване в пленарната зала го отхвърли. "Патриотите" заподозряха, че станалото е поредният сговор между ГЕРБ и ДПС. От Движението пък определиха станалото като победа срещу "практиката на тоталитарните държави", както нарекоха доброволните формирования.

Заради отхвърлянето на текстовете ВМРО и НФСБ за пореден път заплашиха да напуснат управляващата коалиция.

"Всички противоречия могат да се решават по два начина – с война или диалог. Смятам, че трябва да изберем второто", каза в четвъртък ред "Евроком" лидерът на НФСБ и съпредседател на ОП Валери Симеонов.

Той добави, че на редовният коалиционен съвет следващата седмица ще се търси решение на "въпроса с доброволните отряди".

"Коалицията е съставена от различни политически сили – нормално е да има противоречия в различни моменти или по определени текстове на законопроекти в зала", добави той.

На въпрос задават ли се предсрочни избори лидерът на НФСБ припомни, че по Конституция при евентуална правителствена криза и оставка на кабинета се отива на втори вариант – предлага се на най-голямата политическа сила управлението, после – на следващата, след това – на третата. И чак тогава се върви към служебно правителство и предсрочни избори.

"Нека не прескачаме етапите", добави Симеонов.

Това не е първият път, в който ОП заплашват на напуснат управлението. Последното изостряне беше в края на февруари, когато се избираха членовете на Комисията за регулиране на съобщенията. Тогава ГЕРБ и ДПС спазариха трите мандата, а човекът на "патриотите" остана зад борда. Накрая ОП преглътна унижението с аргумента, че "националните интереси" ги държат във властта.

През миналата година лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че ще си подаде оставката от правителството, ако ГЕРБ не приеме ромската му стратегия. ГЕРБ не прие по-голямата част от стратегията, но Каракачанов все така е вицепремиер.

Споделяне

Още от България