Патриотите и "Воля" вкарват свои хора в КЕВР

ГЕРБ и БСП няма да увеличават квотите си в "независимата" комисия

Патриотите и "Воля" вкарват свои хора в КЕВР

"Обединени патриоти", "Воля" и ДПС са парламентарните формации, които ще се борят за попълване на състава на ключовата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), става ясно от номинациите за нови членове на органа. Срокът за заявяване на кандидатури изтече на 17 април. ДПС ще се бори за запазване на сегашния си представител в комисията, а патриотите и "Воля" предлагат по двама кандидати.

Заради промени в закона за енергетиката, които изискват подмяна на половината от състава на комисията на всеки три години, през април бе проведен жребий, с който предсрочно бе прекратен шестгодишният мандат на четирима от членовете на институцията.

Така постовете си трябваше да напуснат Александър Йорданов от бившия "Патриотичен фронт" (сега "Обединени патриоти" -бел.ред.), Ремзи Осман от ДПС, Валентин Петков от Реформаторския блок и Георги Златев от БДЦ. Останалите петима членове на КЕВР, начело с председателя Иван Иванов, запазиха постовете си.

Още при тегленето на жребия стана ясно, че отстранените имат право да бъдат предложени за нов мандат. Така изглежда напълно вероятно излъченият от националистите Александър Йорданов и Ремзи Осман от ДПС да бъдат повторно издигнати. В резултат кандидатурите на трима от четиримата отстранени официално са внесени отново в Народното събрание, а подмяната на състава на КЕВР може да се окаже почти изцяло формална.

ДСП залага на досегашния си комисар Ремзи Осман, тъй като според партията работата му се оценява високо както в парламента, така и в самия регулатор.

Обединени патриоти издигат двама души, като единият е досегашният член Александър Йорданов, който е бивш шеф на компанията за износ на ток "Бизнес енерджи".

Другото предложение на патриотите е Евден Николов – ръководител на отдела за вътрешни одити и контрол в НЕК.

Голяма вероятност поста си в КЕВР да запази има и човекът на бизнесмена Христо Ковачки Георги Златев от БДЦ. Преди номинацията неофициално се говореше, че Златев ще бъде предложен от "Обединени патриоти", но официално кандидатурата му е внесена от "Воля".

Другата кандидатура на "Воля" е Пенка Трендафилова – ръководител направление "Финансово-икономическо" във "ВиК Бургас".

Най-големите партии в парламента – ГЕРБ и БСП, не предлагат кандидатури. От партията на Борисов неофициално обясниха, че не искат да допускат надмощие на политически сили и коалиции в независимата КЕВР. В момента ГЕРБ има двама свои експерти в КЕВР – Евгения Харитонова и Светла Тодорова.

БСП запази своя комисар Димитър Кочков при жребия. Преди три години в партията имаше драма дали да позволи на Кочков да се закълне като член на регулатора. По неофициална информация преди сегашните номинации БСП бе взела предварително решение на внесе своя кандидатура, за да има свои лостове за влияние върху цените на тока и вътрешна информация за състоянието на енергийните дружества, техните инвестиции и ценови намерения.

В крайна сметка обаче парламентарната група е решила да откаже от нова кандидатура, за да може да атакува предстоящото увеличение на цената на тока и да не бъде обвинявана в съпричастност с подобно решение.

Предстои изслушване на петимата кандидати за четирите овакантени поста в КЕВР.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?