"Патриотите" искат да се забрани пушенето на наргиле на закрито

"Патриотите" искат да се забрани пушенето на наргиле на закрито

Депутати от "Обединени патриоти" внесоха промени в Закона за здравето, с които да бъде забранено пушенето на наргилета ("водни лули") в закрити обществени места. Ако текстовете бъдат приети, ще бъде забранена продажбата на консумативи за наргилета на лица под 18-годишна възраст. Глобите за пушене на наргилета на закрито ще се приравнят към глобите за тютюнопушене.

Вносителите са депутати от НФСБ начело с лидера им Валери Симеонов, както и от депутати от ВМРО. Представители от "Атака" не са се подписали.

Депутатите посочват, че България е на пето място от 42 държави по процент деца на възраст между 11 и 14 години, които пушат наргиле поне веднъж седмично. Сред 15-годишните България е на второ място в същата статистика, събрана от Световната здравна организация за периода 2013-2014 година.

"Вредите върху здравето при пушене на наргиле са свързани с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, зъбната кухина и зъбите. Хроничните пушачи на наргиле развиват по-често хроничина обструктивна белодробна болест (ХОББ) и периодонтит (възпаление на венците с опадане на зъбите). Вдишването на въглероден оксид води до припадъци при някои пушачи поради острата интоксикация – намаляване на преноса на кислород от кръвта в клетките. Това води и до повишено кръвно налягане и увеличаване обема на сърцето", пише в мотивите към проекта за забрана на наргилетата.

През август миналата година Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане много по-широкообхватен проект за забрана на пушенето по заведенията. Министерството предложи пълна забрана за пушенето на бездимни цигари и наргилета на закрито. Освен това, институцията настоя за разширяване на забрана за пушене на цигари и за преградените с найлони тераси, тротоари и дворове.

Законопроектът на министерството предстои да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание и вероятно ще бъде обединен с този на "Обединените патриоти".

"Патриотите" дори са преписали част от мотивите към проекта на здравното министерство в частта им за вредите от пушенето на наргиле. Любопитното е, че през миналата година парламентът отхвърли искането на партията на Валери Симеонов за допускане на връщане на пушенето в заведения. НФСБ предложи по-високи глоби при нарушения, но и да се позволи на ресторантите да обособяват част от помещенията си за клиенти пушачи.

Споделяне

Още по темата

Още от България