Патриотите искат "ексклузивни" права за министрите си

ГЕРБ и ОП договарят партийно разпределение на министерствата до края на мандата

Сн.: БГНЕС

ГЕРБ и "Обединени патриоти" (ОП) ще си разпределят министерствата на квотен принцип и при евентуална смяна на министър мястото му ще заема кандидат от партията, на която е разпределено министерството. Това правило ще залегне в коалиционното споразумение между двете формации, стана ясно от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Преглеждаме всяка дума и всеки акцент много внимателно преди да се подпишем, каза той в понеделник пред БНТ и изрази надежда "до ден-два вече окончателно да подпишем оригинала на споразумението", което предвижда създаване на коалиционен съвет.


"Решенията ще се взимат с консенсус. И най-малкото отклонение от заложената програма ще се счита за денонсиране", допълни Валери Симеонов, който е съпредседател на "Обединени патриоти".


Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че искат това споразумение да бъде нещо като конституция, за да може да се управлява 4 години, затова подробно и детайлно се обсъждат всички точки.


"Никой не бърза с постове и предложения за министри. Единствено се знае, че ще бъде запазена структурата на правителството досега - 4-ма вицепремиери и 17 министри", заяви Симеонов.


"Това, което сме решили досега, включва при смяната на лице, което заема дадена кадрова позиция, определена за едната политическа партия, следващият назначен да бъде от същата", каза още Валери Симеонов. "В момента с ГЕРБ нямаме различия", добави той.


Партията, излъчила даден министър, ще има право да сваля политическото доверие от него и да го отзовава.


"Тази политическа сила, която е определила подкрепата за определен член на правителство, тя ще има правото и възможността да го отзовава на основание сваляне на политическата подкрепа", каза след края на преговорите в понеделник най-вероятният бъдещ финансов министър Владислав Горанов (ГЕРБ). На въпрос дали премиерът ще има думата за състава на правителството, той отговори, че министър-председателят "винаги има думата, но балансът ще бъде към партньорите, излъчили съответния министър". "Тъй като де юре премиерът по конституция предлага на парламента промени в състава на кабинета", обясни той и допълни, че "думата на партньорите ще тежи в това отношение".


Подобни правила ще различават бъдещото правителство от предходния кабинет на Борисов, при който още при сформирането му както ГЕРБ, така и РБ и патриотите твърдяха, че персоналният състав на Министерския съвет е в прерогативите на министър-председателя.


От обясненията на Горанов стана ясно, че структурата на бъдещото правителство до голяма степен ще преповтори предходното. "Има и нови моменти, свързани с европредседателството", каза той. И по този начин потвърди неофициалните до този момент информации, че най-вероятно ще има безпортфейлно министерство, което да отговаря за организацията на председателството на Съвета на ЕС, което приключва в средата на 2018 г.. Ще има също така четирима вицепремиери.


Съотношението на министрите от различните формации ще отговаря на парламентарното представителство на партньорите, стана ясно още от думите на Горанов.


По думите на Красимир Каракачанов "няма логика да има министерства губернии на една или друга партия".


"Ако се случи "Обединени патриоти" да вземе едно министерство , не е добре да бъде губерния само на една партия както предния мандат", каза още Каракачанов. При положение, че ГЕРБ и трите партии от "Обединени патриоти" (ОП) си разпределят министерските постове, това означава вторият ешелон на властта да е миксиран между представители на ГЕРБ и националистите.


От думите на Горанов се разбра, че ясен такъв текст все още не е записан в документа, но се обмисля.


"Опитваме се да изготвим един документ, който да не поражда никакви съмнения как всеки от двамата партньори ще действа в парламента и изпълнителната власт. В един момент трябва да се заговори за имена и пропорции, но няма да е днес", каза още Владислав Горанов.


Той потвърди, че датата 4 май, когато се очаква да бъде обявен персоналният състав на правителството, засега остава непроменена. Предходната седмица Волен Сидеров ("Атака") обвърза оповестяването на имената в правителството с края на ретроградната фаза на планетата Меркурий, която се смята че влияе на комуникациите.


Каракачанов и Горанов заявиха, че коалицията ще бъде управлявана от коалиционен съвет, който ще се събира регулярно и "колкото пъти е необходимо". "Ако трябва да е всеки ден – всеки ден ще е", каза лидерът на ВМРО. По неофициална информация на Mediapool в съвета ще влязат лидерите на всички партии от управляващата коалиция и техните заместници. Тъй като част от тях ще са и членове на правителството, коалиционният съвет до известна степен ще дублира кабинета.

Споделяне

Още по темата

Още от България