Патриотите искат затвор за "проповядване на радикален ислям" и "склоняване към бурка"

Патриотите искат затвор за "проповядване на радикален ислям" и "склоняване към бурка"

От една до пет години затвор и глоба от 5000 лева за хората, които проповядват радикален ислям у нас. Такова предложение внесоха в деловодството на Народното събрание от парламентарната група на Обединените патриоти. С текстовете, които те са разписали в Наказателния кодекс, се наказва използването на верски убеждения за политически цели, в това число и пропагандирането на "Ислямска държава".

Подобни поправки бяха приети от 43-ия парламент, но само на първо четене, но преди да бъдат окончателно гласувани, парламентът бе разпуснат.

"Обединените патриоти" предлагат още криминализиране на склоняването и подбуждането към носене на облекло, покриващо частично или изцяло лицето. За такова деяние в законопроекта се предлага затвор от една до четири години, глоба до 10 000 лв., както и обществено порицание. Санкциите растат спрямо броя на склонените да забулят лицата си.

Мотивите, които националистите изтъкват, звучат по-скоро като журналистически текст от страниците на вестник "Атака".

"Съществуват два вида ислям - традиционният ислям, който е присъщ и за мюсюлманите в България от векове, и новият тип радикален ислям, който е едно модерно явление, на не повече от три десетилетия. Едното е религия, другото е радикална идеология, която е базирана на исляма", пишат националистите.

Те допълват, че това е идеология, "която претендира, че е религия, а в същото време е една политическа доктрина, която е по-близка до антидемократичните идеологии от 20-ти век, отколкото до традиционния ислям".

"Експерти по сигурността и анализатори вече формулираха нов термин: "ислямофашизъм", който се стреми да покаже, че тази идеология няма толкова общо с исляма, колкото с тоталитарните идеологии. В много отношения радикалния ислям противоречи на ислямската религия, както е описана в Корана и другите класически източници", пишат още Обединените патриоти.

"Основното, по което следва да различаваме религията от идеологията, са целите, които си поставя, и средствата, с които се стреми да ги постигне. Докато при религията всичко е насочено към духовно усъвършенстване, а материалният свят е оставен на втори план, то при идеологията акцентът е обърнат. Там се налага тезата, че на база на избрани религиозни постулати трябва да бъде променен политически светът", се посочва в мотивите към предлаганите поправки на НК.

"Радикалният ислям е особено агресивна и опасна идеология, която оправдава насилието и убийството на "неверници", оправдава и робството, а геноцидът (религиозното прочистване) е издигнат в ранг на системна политика в контролираните от неговите последователи територии. Следва да отбележим, че според идеолозите на радикалния ислям основна цел на движението им е създаване на световен халифат, който чрез описаните по-горе способи да наложи властта си над "неверниците" и да ги държи в подчинение, докато осъзнаят "заблудите" си и приемат "правата вяра", смятат още от ОП.

Споделяне

Още по темата

Още от България