"Патриотите" избухнаха със свои идеи за конституционни промени

От задължителна казарма и антидежндър поправки до разширени правомощия на президента

"Патриотите" избухнаха със свои идеи за конституционни промени

Малко след обявеното от премиера Бойко Борисов намерение за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция, коалиционните му партньори "Обединени патриоти" избухнаха със собствени предложения, в добавка към тези на ГЕРБ. Практически ВМРО и НФСБ настояха в бъдещия основен закон за да се запишат предизборните им програми. Например – наборна военна служба, гарантиран размер на пенсията и антиджендър разпоредба, допускаща само брак между мъж и жена.

Долу джендърите и нови правомощия на президента

Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов въобще не коментира предложенията на Борисов за съдебната власт и броя на депутатите, а се фокусира върху семейството и наборната военна служба и то с цел да се противодейства на джендър идеологията. Освен това Каракачанов настоява за образователен ценз и задължително гласуване. Другото предложение е за "гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин".

Доста интересно е и предложението да се предостави право за законодателна инициатива на президента – нещо, на което ГЕРБ със сигурност биха се противопоставили, тъй като нямат никакви гаранции, че следващият президент ще е техен, а не от друга партия.

Според ВМРО държавният глава трябва да има възможност и да иска вот на недоверие. На фона на острия конфликт между кабинета "Борисов 3" и президента Румен Радев, подобна инициатива изглежда странно. Според Каракачанов този дебат е неизбежен и, независимо кой заема поста, президентът трябва да има такива възможности.

"Традиционното семейство" трябва да бъде гарантирано от конституцията, за да няма възможност за поява на нов пол, твърди Каракачанов в мотивите си.

"Категоричен съм и ние от ВМРО ще отстояваме позицията си за укрепването на семейните ценности и брака, като съюз между мъжа и жената, както и поставянето на семейството в основата на всички нормативни документи, свързани с правата на децата. Институтът на семейството трябва да бъде гарантиран и да има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол", пише той.

Лидерът на ВМРО смята още, че образователният ценз и задължителното гласуване ще намалят тежестта на партии като ДПС във властта. Според него така ще се омаловажат и купените гласове.

Аргументите му за връщане на наборната военна служба са, че така ще се възпитават родолюбие и ценности у младежта и ще се гарантира държавната сигурност. Има и друг мотив:

"Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията", твърди военният министър.

Досега многократните опити на Каракачанов да върне военната служба са неуспешни. Само преди дни стана ясно, че кабинетът предлага доброволна казарма.

По отношение на правата на етническите българи, Каракачанов смята, че всеки трябва да има възможност да дойде в България и да има право на образование, работа и гражданство.

Деветте желания на Валери

Общо девет са предложенията на НФСБ за конституционни промени. Сред тях запазване на "еднонационална държава" с официален език българският, традиционно вероизповедание православие и, подобно на ВМРО, образователен ценз при гласуване.

НФСБ настоява в конституцията да бъде гарантиран размерът на минималната пенсия – 70% от минималната заплата. Другото предложение е гарантирано здравеопазване. Социалното подпомагане пък трябвало да се прави само след полагане на обществено-полезен труд.

От НФСБ настояват радикално да се промени философията на наказване на престъпления. Те твърдят, че трябва да се прилага т.нар. кумулация, т.е. наказание с натрупване. В момента за няколко престъпления се определя едно общо най-тежко наказание. Трябва да отпадне и давността за престъпления, свързани с приватизацията. Партията има и идентична идея с ГЕРБ – възможността за индивидуална жалба до Конституционния съд и намаляване на броя на народните представители.

Присъдрежната на ГЕРБ партия СДС засега няма никакви претенции и декларира, че решението на Борисов да предложи свикване на ВНС и приемане на нова Конституция е "държавническо и навременно".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?