"Патриотите" подкрепят конституцията на ГЕРБ, но под условие

ГЕРБ ще редактира първоначалния вариант на проекта си

Снимка: БГНЕС

НФСБ ще се подпише под проекта на ГЕРБ за нова конституция, а партия ВМРО e съгласна да се свика Велико народно събрание (ВНС), но има условия, от които засега твърди, че няма да се откаже. Това стана ясно във вторник след първия кръг конституционни преговори на ГЕРБ, които целят събирането на 120 гласа, за да започне процедура по обсъждане на проекта за основен закон. 

Във вторник трябваше да има и разговори с депутатите от "Атака", но те бяха отложени. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че хората на Волен Сидеров "имат нужда от още време, за да се запознаят с проекта и да вземат своето решение".

ГЕРБ бързат, за да спазят първоначално заявения срок – 2 септември, обясни Дариткова. Партията се опитва да избегне обвиненията, че се опитва да протака и да печели време за правителството на фона на нестихващите протести.

ГЕРБ и коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" имат 116 гласа за инициране на конститиционен дебат и им трябват още четири. Депутатите от "Атака" са шестима. Ако партията на Борисов си осигури техните подписи, то процедурата за ВНС ще може да започне.

При събиране на необходимите подписи в срок от 2 до 5 месеца трябва да бъде обсъдено решение за свикване на ВНС. След това обаче ще са нужни 160 гласа, за да се свикат избори за Велико народно събрание. Това значи, че ДПС също трябва да се съгласи. Към момента от движението не са изразили становище и не са отговорили на поканата на ГЕРБ.

ГЕРБ редактира първоначалния проект

"Ако законопроектът остане в сегашния си вид, няма да го подкрепим", заяви пред Mediapool депутатът от ВМРО Искрен Веселинов. Отсега обаче е ясно, че първоначалният проект на ГЕРБ ще претърпи промени.

Като основно искане Веселинов посочи това новата конституция задължително да има преамбюл, какъвто в проекта на ГЕРБ липсва. От партията на Борисов вече обявиха, че са съгласни с това.

Предложението на ВМРО за преамбюл повтаря този на сегашната конституция, но към него е добавено и това, че държавата трябва да утвърждава "националните ценности, традиции и вяра".

"Проектът, който бяхме депозирали първоначално в Народното събрание, за да имаме основа, върху която да предизвикаме останалите партии за дискусия, в момента търпи правно-техническа корекция. Имаме екип, който изглажда някои от правно-техническите проблеми в този първоначален проект. Ще чуем и всички предложения от парламентарните групи, с които се срещаме днес и независимите депутати", каза Даниела Дариткова след срещата.

"Гледаме на заявката на ГЕРБ за конституция като начало на дебат", обясни Веселинов. По останалите идеи на ВМРО няма консенсус с партията на Борисов.

Исканията на ВМРО

По-късно от партията на Красимир Каракачанов изпратиха и конкретните си шест точки, без които твърдят, че няма да подкрепят проекта за конституцията на ГЕРБ: въвеждане на образователен ценз, на задължително гласуване, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, както и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

Партията настоява имащите право на глас да са не само навършили 18 години, но и да са завършили "училищно образование". От ВМРО предлагат в основния закон да се запише, че тези хора имат "право и граждански дълг да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа".

Предлагат и текст за задължителна военна служба:

"Чл. 162. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
(2) Условията и редът за изпълнението на доброволната и задължителната военна служба се уреждат със закон."

Друга забележка на ВМРО е по повод предложението за бъдещите два съдебни съвета – на прокурорите и съдиите. Идеята на ГЕРБ е двата съвета да имат законодателна инициатива. Според ВМРО прокурорите и съдиите трябва да имат правомощие да предлагат законови текстове, но само такива, които касаят функционирането на съдебната власт, обясни депутатът Веселинов.

Пред Mediapool той уточни, че според него законодателната инициатива трябва да се отнася само до устройствения Закон за съдебната власт. Прокурорите и съдиите нямало да имат правомощия по отношение на НК и НПК. Противното би значело, че правилата на наказателния процес може изцяло да се променят по искане на прокуратурата, която е страна във всяко дело.

Освен това предлагат президентът да може да поиска предсрочно прекратяване на мандата на Министерски съвет и разпускане на Народното събрание. Идеята на ВМРО е това да може да става след референдум, а решението да е прието, когато в допитването вземат участие равен или по-голям брой избиратели от тези, които са участвали на последните парламентарни избори и повече от половината от участвалите в допитването са гласували с "да". От партията на Каракачанов предлагат още мандатът на президента да се прекратява, ако на референдума не бъде одобрено предложението за разпускане на правителството.

Друго настояване на ВМРО е в конституцията да се промени текстът за брака. В момента е записано, че това е доброволен съюз между мъж и жена. Предложенията на ВМРО са две – или "съюз между физическо лице от мъжки пол и физическо лице от женски пол" или "съюз между физически лица от различен биологичен пол – мъж и жена".

"В нашите предложения се включва детайлизиране на позицията за герба, който много хора поставиха при публикуването на първия вариант, подкрепата за грамотната раждаемост", каза Веселинов след срещата.

Подкрепата на НФСБ

НФСБ подкрепят предложението за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция и ще се подпишат под проекта на ГЕРБ, който ще претърпи промени.

"В тези мрачни и тъжни времена обикновено идва време за велики дела и Велико Народно събрание. Разговорите тепърва предстоят с уточняване за конкретните действия, изчистванията на забележките и нашите предложения", заяви от своя страна Валентин Касабов от НФСБ.

Той уточни, че НФСБ е получила уверенията на по-големия коалиционен партньор за запазване на трите, според тях, важни фундамента в новия вариант – националната държава, национален език български и православието като традиционна религия.

И от партията на Валери Симеонов, като ВМРО, настояват за образователен ценз при гласуване. 

Споделяне

Още от България