Патриотите пращат едва 5 свои представители да бдят за гласуването в Турция

ПФ не е изпълнил квотата си от 13 секции; ДПС изпраща 45 човека, РБ – 20

Патриотите пращат едва 5 свои представители да бдят за гласуването в Турция

Патриотичният фронт (ПФ) ще изпрати едва петима свои представители да наблюдават гласуването на президентските избори в Турция, научи Mediapool от свои източници в Централната избирателна комисия (ЦИК). Само толкова имена са подали в ЦИК двете партии – ВМРО и НФСБ, които твърдят, че при организация на избори в южната ни съседка е застрашена националната сигурност на България. Според действащите квоти ПФ може да заяви свои представители поне за 13 изборни секции в Турция, но очевидно не вярва на собствената си пропаганда за огромните изборни измами и нарушения там, които пък станаха основният лайтмотив за промените в изборното законодателство тази година.

 

ГЕРБ склони да приеме законодателните предложения под заплаха от разваляне на коалиционните отношения с ПФ и страх да не излезе, че ГЕРБ не са загрижени за националния интерес.

 

Независимо от липсата на експертна оценка, през май месец парламентът ограничи създаването на повече от 35 избирателни секции в държава за гласуването на българите в чужбина. Текстовете обаче дадоха първите си дефекти във Великобритания, където заявките за гласуване изискват разкриване на 52 секции. А веднага след това и в Турция, където заявленията за гласуване стигаха за откриване на 41 секции. Така се стигна до необходимостта до промяна на Изборния кодекс две седмици преди самите избори, но ПФ отново заплаши ГЕРБ с развод, ако отпаднат ограниченията за Турция. Затова и управляващото мнозинство се обедини около компромис таванът от 35 секции да отпадне за страните в ЕС, но да остане за тези извън ЕС – включително Турция, САЩ, Канада и пр.

 

Сред основните аргументи на ПФ е, че ако няма ограничения в Турция, вотът на българските изселници ще бъде контролиран от Ердоган, независимо, че изборите зад граница се организират изцяло от българските власти. Един от начините България да осигури контрола върху този процес е българските партии да излъчат свои членове в секционните избирателни комисии в чужбина, които имат възможност да засичат или противодействат на евентуална подмяна на вота, като изразят писмено несъгласието си, откажат да подпишат протоколите или сезират ЦИК за нарушения при гласуването или преброяването.

 

Незнайно защо обаче патриотите са проявили интерес само към пет секции в Турция, където са излъчили по един свой представител.

 

ДПС например, които традиционно разчитат на гласовете от Турция, изпращат над 45 представители, като във всяка секция имат най-малко един човек. Реформаторският блок изпраща около 20 души.

 

В понеделник от ЦИК уточниха, че ПФ дори не са запълнили квотата си от 13 души.

 

Според Изборния кодекс всяка парламентарно представена формация има право да излъчи за членове на секционните комисии пропорционален брой членове на броя на депутатите си. Разходите са за сметка на партиите. По формулата за изчисление ПФ могат да командироват свои пратеници в 13 секции в Турция. "Когато не се запълнят квотите в чужбина на другите партии обаче, ако има желаеща формация, излъчила повече членове на СИК, удовлетворяваме искането ѝ изпращаме повече нейни хора", уточниха от комисията. "Така че те могат да излъчат доста над 13 души, тъй като за Турция няма особен наплив", заключиха от комисията.

 

Партиите имат още няколко дни, в които могат да заявят хора за секциите в чужбина. От ЦИК уточниха, че няма краен срок, но това трябва да се случи в най-бърз порядък, за да бъде организиран вотът в чужбина.

 

"Не е имало никакви спорове, нито е имало наплив за Турция, въпреки че всички скандали по темата гласуване зад граница станаха именно заради Турция", твърдят от ЦИК.

 

Именно заради промените в Изборния кодекс пък секциите в чужбина от 307 могат да нараснат още до края на другата седмица. "Заради промените в закона ще увеличим секциите във Великобритания, но не и тези в Турция", обявяват от ЦИК.

Споделяне

Още от България