"Патриотите" пред разпад, обиждат се на "соросоид" и "джендър", но остават във властта

"Патриотите" пред разпад, обиждат се на "соросоид" и "джендър", но остават във властта

Съуправляващата коалиция "Обединени патриоти" се тресе от нов скандал, който вероятно ще доведе до разпада ѝ преди евроизборите догодина, което обаче не пречи трите съставляващи я партии ВМРО, НФСБ и "Атака" да останат "единни" във властта."Падане на кабинета е въпрос на събиране на над 121 депутати, които да гласуват "за", а на този етап това няма как да стане", заяви в сряда вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов, след като депутатите му снеха доверието от шефа на парламентарната група на "Обединени патриоти" (ОП) Волен Сидеров, който е лидер на "Атака". Решението на НФСБ бе провокирано от твърденията на Сидеров, разпространени от партийната му телевизия "Алфа", че Симеонов е "соросоид" и "джендър".

Вицепремиерът, набеден най-тежките "грехове" за един български патриот, възнамерява да съди Сидеров. Освен това иска неговата оставката като шеф на парламентарната група на ОП, но призна, че към момента това не е обсъждано с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Симеонов коментира пред репортери в Пловдив, че не било изключено НФСБ да напусне коалицията ОП, но такива заявки той е давал и по-рано. Освен това обяви, че на евроизборите трите партии най- вероятно няма да участват във формата "Обединени патриоти", поне що се отнася до участието на "Атака".

Като най-вероятна причина за поведението на Сидеров лидерът на НФСБ посочи факта, че няма да се изпълни желанието му да води листата на "Обединени патриоти" на евроизборите.

Това е най-новото (засега) развитие на актуалния конфликт сред "Патриотите", предизвикан от плана на Сидеров да оглави листата им за евроизборите. Другите две партии – ВМРО на Красимир Каракачанов и НФСБ на Валери Симеонов, обаче не са съгласни. Тази драма намери централно място в новините поради водещата роля на ОП в управлението и поради "оригиналния" подход на Сидеров да си извоюва първо място в евролистата.

Както става ясно, решението му спре партийната си телевизия "Алфа" в неделя срещу понеделник и да пусне на черен фон надпис: "Телевизия Алфа спря. Питайте правителството защо" , е било част от замисъла.

Следващото послание на Волен Сидеров – отново чрез слайдове на партийната му телевизия – вече бе директно срещу Валери Симеонов, наречен "соросоид" и "джендър". Причината - Симеонов подкрепя независимостта на Украинската православна църква от Русия  и настоява Българската православна църква да признае автокефалията на украинското православие.

Ето защо Сидеров, чиято партия се придържа стриктно към директивите на Кремъл, обвинява Симеонов, че разколник и следователно "соросоид" и "джендър".

А каква е ролята на правителството в цялата работа? От невнятното съобщение на Сидеров се разбира, че той е призовал премиера и правителството да вземат отношение, но те не са го направили. Сидеров твърди също, че Истанбулската конвенция е щяла да мине под натиска на Симеонов и шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, но била спряна само благодарение на яростното противопоставяне.

НФСБ вече не признават Сидеров за шеф на парламентарната група

В тази ситуация депутатите от НФСБ снеха доверието си от Сидеров като шеф на парламентарната група на ОП. Официално изтъкнатият мотив е, че лидерът на "Атака" е нарушил решението на политическия съвет на коалиция ОП от миналия месец, с което "се одобрява и подкрепя дейността на представителите на Коалицията - членове на Министерския съвет".

На следващ коалиционен съвет ще бъде поставен въпросът дали Волен Сидеров да остане председател на ПГ "Обединени патриоти", обяви пред журналисти в парламента Валентин Касабов, зам.-председател на групата и уточни, че НФСБ иска оставката му.

По-късно Валери Симеонов уточни: "На практика каквото и да е решението на коалиционния съвет, за моите колеги Сидеров вече не е председател на групата".

Какво произтича от това? Практически нищо, защото парламентарната група на "Патриотите"се запазва, но осмете депутати от НФСБ занапред ще бъдат представлявани от зам.-председателите на партията им Борис Ячев и Валентин Касабов.

Според него нямало нужда Сидеров да бъде уведомяван за решението.

ВМРО са пас. "Няма да влизаме в диалог, нямаме желание да взимаме страна в този конфликт. Достатъчно неприятно е, че има напрежение между нашите коалиционни партньори и се надяваме събитията да са обратими", коментира депутатът Искрен Веселинов.


Междувременно в Министерския съвет ...

По същото време се провеждаше редовното заседание на Министерския съвет, което според източници на Mediapool е минало нормално. "Всички министри работят спокойно и по-скоро се смеят на ситуацията", твърдят източници на Mediapool. И допълват, че ако се стигне дотам "Атака" да напусне управляващата коалиция, представителите на правителството от нейната квота си остават. Това бе пояснено в отговор на въпрос дали е на дневен ред оставката на икономическия министър Емил Караниколов, който (както всички излъчени от "Атака" членове на кабинета) е свързан с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Самият Сидеров не се появи в парламента, но никой не се тревожи. "И преди ги е нямало. Какво да направим – няма да се тръшкаме, че Волен Сидеров не е на работа. Или ще иде, или няма да иде", коментираха депутати от ГЕРБ. Според тях това е поредната драма в ОП – ще се пошуми -пошуми и ще стихне.

Евродрамата на новия консерватор Сидеров и патрона му Бареков

Както е известно, лидерът на "Атака" отдавна поставя ултиматуми на НФСБ и ВМРО да кажат дали ще се явяват заедно на евроизборите. До момента обаче официално решение няма и Сидеров предприе стъпки да си гарантира евродепутатско място...чрез Николай Бареков, евродепутат от групата на европейските реформисти и консерватори. "Ако се включа в тази листа, мисля, че трябва да бъда водач. Бареков ми отстъпи това право. С Джамбазки не съм говорил", посочи той в изявление, качено на фейсбук страницата му в понеделник. Миналата седмица Бареков бе домакин на дискусия, на която представи Сидеров като най-подходящ да оглави голяма консервативна коалиция на европейските избори.

Лидерът на "Атака" заминава в четвъртък в Кишинев, където ще подаде документи за членство в Алианса на консерваторите и реформистите (АКРЕ), който заседава в молдовската столица. Поканата е издействана от Бареков, който е член на ръководството на консерваторите.

Преди ден Валери Симеонов обяви пред медиите, че няма как да има коалиция между "Обединени патриоти" и Бареков.

Това явно вбеси Сидеров и го накара да "обнародва" през партийния си тв канал, че колегата му е "соросоид".

След като обяви официалния "разкол" в групата на ОП, Валентин Касабов от НФСБ каза, че въпросът с водаческото място на Сидеров в евролистата въобще не стои. Ячев допълни, че НФСБ били готови до месец да водят разговор как да участват в евроизборите, но след непремерените нападки и клевети на лидера на "Атака" това вече било невъзможно.

ТВ "Алфа" се върна с хули срещу съпредседателя на ОП Валери Симеонов

От вторник вечерта тв "Алфа" замени надписа, че спира да излъчва, със серия слайдове, насочени срещу Валери Симеонов. От тях научаваме, че той е маша на Джордж Сорос в България и атакува православието.

Посланията са подписани от Волен Сидеров. Телевизията му вече излъчва нормално без обяснения защо е спирала.

Лидерът на "Атака" работи за Русия и срещу България

Валентин Касабов от НФСБ каза, че поредицата от лъжи на Сидеров е не само срещу Симеонов, но и срещу управляващата коалиция и срещу България.

В крайна сметка интересите на Сидеров са да защитава само и единствено интересите на Русия, да работи срещу България и в никакъв случай това не е патриотизъм, заяви Касабов.

НФСБ смята, че с клеветите на Сидеров по адрес на Симеонов, Цветан Цветанов и други представители на управляващите, споразумението на ОП от 11 септември, според което Сидеров остава шеф на парламентарната група, е денонсирано и вече не важи.

Касабов изтъкна, че целта на Сидеров била разбиване на групата и на управляващата коалиция. Същевременно каза, че съюзът ГЕРБ-ОП е стабилен и НФСБ няма намерение да го напуска, както и да излиза от парламентарната група.

Ако някой не е съгласен с действията на депутатите и с позицията на представителите на патриотите в изпълнителната власт, негово право е да си търси друго политическо поприще, подчертаха от НФСБ.

Цветанов: Никой не отказва от ангажимента за 4 - годишен мандат

Към настоящия момент няма партия, която да е заявила, че се отказва от ангажимента за четиригодишен управленски мандат, коментира Цветан Цветанов по повод проблемите в ОП.

Има теми, по които има различни тези, но различното мнение не означава по никакъв начин, че това е разпад на коалицията, допълни той. В ГЕРБ били притеснени от процесите в ОП, но Цветанов каза, че не иска да коментира това през медиите, а в разговор с коалиционния си партньор.

Поредният скандал в лагера на управляващите е добре дошъл за БСП, чийто говорител Елена Йончева коментира, че правителството е в агония и си отива, но оставя след себе си катастрофа във всяка една сфера. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира случващото се с думите: "Тази тема за разводите ще я оставим на адвокатите да направят изявление".

А ето и посланията на Волен Сидеров, излъчвани от партийния му тв канал, заради които Валери Симеонов ще го съди:


Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?