"Патриотите" пред развод за евроизборите, но заедно във властта

НФСБ прекратява преговорите с ВМРО за общо явяване на евровота, хората на Каракачанов готови на компромис

Красимир Каракачанов, Валери Симеонов. Сн. БГНЕС

Трите партии от "Обединени патриоти" може и да не се явят заедно на евроизборите, но това няма да попречи на съвместното им участие в управляващата коалиция с ГЕРБ. Така изглеждат нещата след поредната драма помежду им, предизвикана от декларацията на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) в сряда, че "прекратява започнатите преговори за явяване с ВМРО до изясняване на всички проблеми, създадени от медийните изяви от последната седмица".

Коалицията между ВМРО, НФСБ и "Атака" се тресе от скандали през последните месеци. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не присъства на коалиционните съвети, а сега става ясно, че и преговорите между Красимир Каракачанов и Симеонов се прекратяват.

"Да се явим сами на европейските избори може да стане, може и да не стане", заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред репортери. Както се разбра, в НФСБ са раздразнени от медийните изяви и "фалшивата загриженост" на ВМРО за бъдещето на "Обединени патриоти" (ОП).

ВМРО готова да се извини на НФСБ

Искрен Веселинов от ВМРО каза, че партията засега не обсъжда явяване на избори с други формации освен тези в ОП. По думите му "коалицията не работи", защото проблемите не се обсъждат.

В същото време Веселинов каза, че ВМРО е готова да се извини на НФСБ и да преговаря с хората на Валери Симеонов.

Развод за евроизборите не би пречил на съвместното участие във властта

Валери Симеонов междувременно уточни, че евентуалният им развод за евроизборите по никакъв начин няма да попречи трите партии остават заедно в управлението, тъй като подписаното споразумение между тях е за този парламент и съответно за този управленски мандат.

"За работата на коалицията в 44-тото Народно събрание не виждам каква връзка има с това кой как ще се явява на евроизборите. Получава се обработка на общественото мнение за това, че евроизборите са изключително важни за това как ще продължи да действа правителството. Това НС е сформирано с редовни, законни избори, които никой не е оспорил. А коалицията между НФСБ, "Атака" и ВМРО е създадена за участие в 44-тото Народно събрание, именно затова е създадена и подписана коалиционната ни програма, а не за общо участие на евроизборите", каза Валери Симеонов.

По думите му е "напълно възможно" НФСБ да се яви самостоятелно на евроизборите. Симеонов и друг път е давал такива заявки, включително се е заканвал НФСБ да напусне ОП, но досега това не се е случвало.

Борисов: Прекрасно работи коалицията, всичко е наред

"Прекрасно си работи коалицията. Днес си имаше Министерски съвет и всичко е наред", коментира и премиерът Бойко Борисов пред репортери в Димитровград. "Всяка политическа партия си има нейните лидери, те имат своя политика и си я развиват. Важното е това да не пречи на общата работа на правителството, а то не пречи", каза още Борисов. По думите му напрежението в малката коалиция не се е отразява и на инвестиционния климат в страната.

В ГЕРБ не са особено изненадани от поредния раздор сред "Патриотите" и го отдават на това, че всяка от партиите се опитва да си вдига политическите акции преди евроизборите. Депутати от ГЕРБ коментираха пред Mediapool, че независимо от това и трите партии в ОП остават лоялни на управлението и риск за него няма.


"В последните дни, за пореден път, станахме обект на медийни атаки от нашия коалиционен партньор ВМРО, завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията", заявява НФСБ и настоява ръководството на ВМРО да даде обяснения за медийните си изяви.

НФСБ постави въпроса дали последните медийни изяви и декларации на ВМРО "не са поредни стъпки в посока самостоятелно явяване, или с друга коалиция".

"Ако е така, не би ли било по-редно това да бъде оповестено? Няма драма в това. Да бъде казано на нас и на обществото чрез медиите", заяви Симеонов.

Волен Сидеров: Ако има разтрогване на брака, дано да е по взаимно съгласие

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира, че не изключва вариант за общо явяване на ОП на евроизборите. Макар че, според него, съдейки по декларацията на НФСБ, все повече били белезите на разтрогване на брака. Дано да е по взаимно съгласие, каза Сидеров, чиято реакция на новото развитие на събитията бе доста по-сдържана и сговорчива в сравнение с агресивните му нападки към коалиционните партньори в последните седмици.

"Атака" ще иска обща програма със снемане на санкциите срещу Русия

Сидеров изтъкна, че е много важен въпросът с какви програмни идеи ще отидат на евроизборите. Става дума за геополитически избори, за една битка за Европа, в която ще се сблъскат глобализъм-антиглобализъм. Имаме шанс Европа да започне по-самостоятелна политика - енергийна, икономическа, да се преразгледат санкциите срещу Русия, заяви Сидеров. По тези въпроси ние програмно как ще се разберем, още не сме говорили, трябва да ги изчистим, допълни той.

И заплатите на евродепутатите

Българите много се дразнят от високите заплати на евродепутатите, отбеляза Сидеров и повтори, че ще предложи всеки, който се кандидатира за член на ЕП, да декларира пред специален нотариален орган, че ще дарява на фонд за болни деца парите, които получава над българската си депутатска заплата. Защото, по думите му, отиват хора (в Европейския парламент), стоят по 5-10 години, трупат по един-два милиона евро в едни банкови сметки и всичко това е на наш гръб.

 

Той ще настоява, ако са заедно с НФСБ и ВМРО на евровота, да има ясно написана програма какви идеи ще защитават, позиции, от които по-късно да не могат да се отрекат.
Сидеров, който е председател на парламентарната група на ОП, отрече да е бягал от събиране на коалицията. Аз съм на линия, който иска да говорим- ето ме тук, каза той и отново отрече да е поставял условия да е водач на обща евролиста, независимо, че колегите му в ОП твърдят обратното.

Сидеров за лидерството на евролистата: Както се получи, така

Поне осем месеца поставям този въпрос и вече реших да не го правя, защото излиза, че много настоявам, вървят слухове, че държа да водя листата, да поставям условия, което не е вярно. Затова престанах да поставям този въпрос и както се получи - така, заяви лидерът на "Атака".

Той освен това предпочита лице в лице с партньорите си в ОП да обсъдят и въпроса за съпредседателство с Валери Симеонов на парламентарната група. Ако повдигнат въпроса пред мен, ще отговоря, да не е през медиите, каза Сидеров и декларира, че като председател на групата е готов да инициира среща с останалите лидери на партии в обединението и да изчистят проблемите.

Защо НФСБ се ядоса на ВМРО

По-рано в сряда НФСБ разясни защо прекратява преговорите с ВМРО за евровота. Партията твърди, че разговорите за съвместно явяване на евроизборите са започнали миналия вторник, а "в петък излиза едно изказване, което не можем да приемем". Очевидно партията визира коментарите на лидера на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов за отказа на НФСБ да подкрепи започването на преговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16.

НФСБ са раздразнени и от декларацията на ВМРО от 22 януари, в която се настоява трите партии от ОП да се обединят около управленските приоритети на ВМРО. "Колегите поставят въпроси, които трябва да бъдат поставени в коалиционен формат, ако още сме коалиция, естествено", каза Валери Симеонов в сряда и допълни: "Няма как да приемем обобщения, че коалицията била раздирана от това, че отделни политически фигури се боричкали за егото си".

Запитан дали "Атака" е била ли е поканена на разговорите за евровота, Симеонов отвърна: "Да, беше поканена. Три поредни седмици е канена. Никой от тях не присъства".

"Явяването на евроизборите за нас не е жизненоважно политическо събитие. Нито Ангел Джамбазки, нито Красимир Каракачанов, нито Валери Симеонов, нито Валентин Касабов са обсъждани като хора, които евентуално да бъдат в евролистата", заяви Симеонов.

Запитан дали основната причина за неразбирателството между НФСБ и ВМРО не е въпросът за първото място на Ангел Джамбазки от ВМРО в евролистата, Симеонов отговори: "Не, никога не е коментирано".

НФСБ не приема критиките на Каракачанов

От НФСБ посочват, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов си е позволил да дава оценки на партийните позиции на своите партньори за избор на нов боен самолет, които определил като "несериозни".

"За разлика от него, ние не определяме като "несериозен" пълния обрат в позицията му по същия въпрос. Коалиционните отношения изискват уважение и приемане на чуждото мнение", посочват от НФСБ.

Освен това Каракачанов упрекнал партньорите си, че "се ослушвали", когато решил "да се захване с циганския въпрос", въпреки категоричната подкрепа изразена от Валери Симеонов в позиция по БНТ на 17 януари.

"Каракачанов като вицепремиер по обществения ред и сигурността, остана пасивен и безмълвен при по-взривоопасните конфликти в Асеновград и кв. "Шекер махала" в Пловдив. Етническите сблъсъци бяха предотвратени с активната намеса на Валери Симеонов (тогавашен вицепремиер - не по сигурността) от местната власт и МВР", се посочва още в декларацията.

От НФСБ отбелязват, че няколко дни по-късно - на 22 януари, от ВМРО са излезли с поредна декларация, с която хвърлят упреци върху своите колеги и издигат "оригинални" законодателни и управленски политики, преписани от програмата на НФСБ и Патриотичния фронт (ПФ).

"Странни лозунги" от ВМРО

"Странно за управляваща партия звучат лозунги като "български паспорти за всички българи по етнически произход без чакане, бумащина и корупционни схеми", когато за това отговарят представители на ВМРО в изпълнителната власт. По същия начин звучи и призивът за "реализиране на ревизията в инвалидните пенсии ... "!? За сведение на колегите ни от ВМРО, ревизията в инвалидните пенсии се "реализира" вече 6-и месец, чрез Наредбата за медицинската експертиза, изготвена и прилагана с активното участие на представители на НФСБ в изпълнителната власт”, посочват от партията на Валери Симеонов.

Освен това НФСБ не приема и искането на ВМРО от преди ден, управлението да се съсредоточи около приоритетите ѝ.

"Без да коментираме останалите спорни текстове, общото впечатление е не за декларация на коалиционен партньор, а за манифест на малка опозиционна партия, събираща електорат за предстоящи избори", отбелязват от НФСБ.


 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?