"Патриотите" предложиха прокурор за Съдийската колегия във ВСС

Йордан Стоев е известен с отказа си да разследва Делян Пеевски

Прокурор Йордан Стоев. Сн.: "Под тепето"

"Обединените патриоти" предложиха в понеделник прокурор да стане член на Съдийската колегия в новия Висш съдебен съвет (ВСС).

Става въпрос за зам.-ръководителя на Софийската апелативна прокуратура Йордан Стоев, известен с отказа си да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа".

Другият номиниран от съпредседателя на "патриотите" и лидер на "Атака" Волен Сидеров е адвокат Боян Новански, който също е номиниран за Съдийската колегия.

Мотивите за номинациите на двамата са идентични – Сидеров заявява, че те имат капацитета и са подготвени да предложат решения на проблемите в съдебната власт. И за единия, и за другия "патриотите пишат": "Уважаван е заради професионалното ниво на работата си, но и с добре аргументираната си позиция по професионални въпроси и проблеми на съдебната власт."

Йордан Стоев е възпитаник на Академията на МВР, като преди това е завършил средното си образование в Пазарджик. Боян Новански пък има 19-годишна практика като адвокат. Според автобиографията му отлично познава материално и процесуално наказателното, търговското и корпоративното право. Завършил е Класическата гимназия в София и "Право" в СУ "Св. Климент Охридски".

Прокурор Стоев бе човекът, който през март 2015 г. потвърди отказа на колегата си Боряна Бецова да образува досъдебно производство по сигнала на "Протестна мрежа", внесен през 2014 г. В него бяха събрани данни за организирана престъпна група с членове – Пеевски, Цветан Василев и евродепутатът Николай Бареков.

Действията на разследващите по този сигнал обаче се съсредоточиха единствено срещу Василев, а прокурор Бецова аргументира отказа да разследва Пеевски с това, че повечето от данните срещу него били опровергани от институциите, а останалите представлявали предположения. Главният прокурор Сотир Цацаров лично защити подчинената си.

Последва жалба от "Протестна мрежа" срещу отказа на Бецова, в която се сочеше, че прокурорката не подложила на обстойно изследване и обсъждане всички представени в сигнала и публично достъпни данни и доказателства, както и допълнително събраните в хода на проверката".

Тя обаче бе отхвърлена от настоящия кандидат-член на ВСС Йордан Стоев с мотива, че колегата му от долната инстанция просто била пестелива в изводите си дали съществуват оперативни разработки срещу Делян Пеевски. Той се съгласи с Бецова и по отношения на отказа ѝ да се заминава с произхода на средствата, с които депутатът от ДПС бе закупил три имота между 2002 и 2004 г.

От постановлението на прокурор Йордан Стоев ставаше ясно още, че Пеевски е поискал становище от Сметната палата за това дали трябва да декларира даренията, които получава от майка си, на което оттам бяха отговорили, че това не се налага, защото "се приемат като семеен разход, при който няма наличие на конфликт на интереси". Това становище безкритично бе възприето и от прокурор Стоев.

През 2012 г. Стоев бе кандидат за ръководител на Софийската апелативна прокуратура, но не постигна успех. В началото на т.г. пък бе командирован в Пловдив, за да участва в делото за отстраняване на кмета на града Иван Тотев от длъжност, което прокуратурата в крайна сметка загуби.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?