Патриотите предложиха ректора на ВУЗФ Григорий Вазов за шеф на БНБ

Одобрена бе процедурата за избор на гуверньора, от депутатите само независимите с право на номинация

Григорий Вазов

Ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорй Вазов бе номиринан от Патриотичния фронт за управител на "Българската народна банка" (БНБ) в сряда и така претендентите за поста на сегашния  гуверньор Иван Искров стават трима с кандидатурите на ГЕРБ Димитър Радев и на Движение "България на гражданите" Бисер Манолов, който обаче трябва да получи подкрепата на целия Реформаторски блок, за да бъде официално издигнат.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира, че Вазов е "човек с безспорен авторитет, автор на редица книги и учебници, известен и уважаван заради своите принципи и морал”.

Номинацията дойде малко след като парламентът прие процедурни правила за избор на нов управител на БНБ, според които това ще става с явно гласуване от депутатите чрез компютризираната система на Народното събрание, като кандидатури ще могат да се предлагат само от парламентарни групи и независими депутати.

Гласуването ще е по азбучен ред на собствените имена на претендентите.
 
Медии и неправителствени организации също могат да представят на бюджетната комисия становищата си за кандидата, както и въпроси към него. Изслушването на номинираните ще стане на открито заседание на бюджетната комисия и се излъчва в реално време в интернет. Не се разглеждат анонимни становища и сигнали.

За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са с повече от половината от гласовете, избран е този, събрал най-много "за". Ако никой не вземе нужния брой, следва втори тур, в който участват само първите двама с най-много гласове. В случай че и тогава не се излъчи победител, трябва да бъде започната нова процедура за избор.

Същата беше процедурата и за избор на нов състав на Комисията за енергийно и водно регулиране.

В седемдневен срок от приемането на правилата парламентарните групи трябва да внесат в бюджетната комисия чрез председателя на НС предложенията си за управител на БНБ, реши пленарната зала.
 
Номинации се допускат и от народни представители, нечленуващи в парламентарна група. Изискват се и писмени мотиви, които аргументират добрата професионална репутация на кандидата. Предложението и документите към него се публикуват на специализирания интернетсайт на НС не по-късно от седем дни преди изслушването.
 
Изборът е оспорим, ако се направи преди 10 юли, напомни Емил Димитров от Патриотичния фронт, позовавайки се на сроковете в закона. Спорове предизвика предложението му кандидатите да могат да се номинират само от един депутат, от група народни представители или от ПГ. Според Димитров конституцията гарантира законодателна инициатива на всеки депутат, а не само на независимите. Освен това с тези правила няма да има как народни представители от различни групи да предложат общ кандидат.

Патриотите настояха и в писмен вид да бъде представена собствената концепция на претендента със стратегически цели и приоритети за управление на БНБ през следващите шест години.
 
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че това е начало на процедурата, а не избор, защото такъв е отговорният подход. Нереално е 240 депутати да издигат кандидати, отговори тя на второто искане.

Алиосман Имамов от ДПС попита кой ще поеме политическата отговорност за управителя, ако е еднолично предложение на даден депутат.

След прегласуване парламентът с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС отхвърли предложенията на ПФ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?