"Патриотите" предложили Цветанов за МВР, но той имал по-важна работа в парламента

Зам.-председателят на ГЕРБ пак ще оглави вътрешната комисия в НС

"Патриотите" предложили Цветанов за МВР, но той имал по-важна работа в парламента

Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш силов министър Цветан Цветанов вероятно отново ще бъде председател на вътрешната комисия в Народното събрание. Това обяви той пред бТВ във вторник. По думите му също така коалиционните партньори на ГЕРБ – Обединените патриоти го предложили за вътрешен министър, но той трябвало да остане в Народното събрание, където позицията му била много по-отговорна.

Цветанов коментира и изненадващото назначение на ген.Валентин Радев за министър на вътрешните работи. Според него бившият зам.-министър на отбраната има нужния капацитет да се справи със залегналите в управленската програма задачи, а освен това е и запознат с проблематиката като бивш член на вътрешната комисия в парламента.

"Имахме един много интересен разговор с г-н Борисов, като си говорихме по тази тема, когато имаше предложение на Патриотите аз да бъде вътрешен министър”, разказа Цветанов. По думите му двамата дискутирали въпроса как ще се работи в парламент с 80 депутати от БСП и 26 от ДПС и как ПГ на ГЕРБ (председателствана от Цветанов – б.р.) трябва да продължи да бъде сплотена и да намира успешно подкрепа за своите инициативи от другите партии. Така от "тази голяма резервна скамейка” бил изваден ген. Валентин Радев.

Цветанов посочи, че в управленската програма има "много сериозни акценти за подобряване на услугата "Сигурност” на българските граждани” – назначаване на още униформени служители, нарастване на броя на разследващите полицаи до 8000, нови коли, по-големи лимити за гориво, присъствие на органите на реда във всяко село и т.н.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че ще се поддържа тясна връзка и с частните охранители, които ще работят по нов закон.

По темата със съдебната реформа, Цветан Цветанов отхвърли обвиненията на лидера на "Да, България” Христо Иванов, че новото правителство ще се задоволи само с имитация на дейност.

Той напомни приетата Стратегия за съдебната реформа и промените в Закона за съдебната власт от предния парламент и предстоящия пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет, който ще е по изцяло нова процедура.

Цветанов отбеляза, че предстои делата за корупция по високите етажи на властта да минат към спецсъда – единствената съдебна институция с висока оценка в евродокладите.

"Нека не бъркаме реформите и личните амбиции на когото и да било. Ние сме съмишленици по всичко това, което се случи. Христо Иванов предпочете да прави личен политически проект. За да правиш политически проект в България трябва да имаш някаква фиксация върху нещо, за да говориш постоянно за него и да трупаш политически дивидент”, отбеляза Цветанов.

Той обяви, че ГЕРБ ще внесат законопроект за мажоритарна избирателна система: "Ние сме го коментирали и сме се съгласили с тези 2,5 млн., които са гласували на референдума. В момента общественото одобрение не е много позитивно, хората искат личности, искат пряк избор. Няма парламентарна група, която да има подобна електорална подкрепа”. Въпреки това обаче Цветанов изтъкна, че и без мажоритарна система ГЕРБ печели изборите “безапелационно от години”.  

Споделяне

Още от България