"Патриотите“ с пореден опит да се разберат за евроизборите

"Патриотите“ с пореден опит да се разберат за евроизборите

Трите партии от "Обединени патриоти“ (ОП) ще направят пореден опит да се разберат как ще се явяват на предстоящите през май евроизбори. ВМРО, НФСБ и "Атака“ ще се съберат в сряда, за да обсъдят темата. Самият Волен Сидеров обяви, че този път ще присъства и няма да не бойкотира срещата.

 

"Надявам се там да обсъдим разумно и най-вече спокойно, вариантите, с които можем да се явим на изборите за Европарламент. За мен е важно, във всички случаи, каквото и да решим, да заявим на обществото, че управленският мандат ще бъде изкаран до края“, написа лидерът на "Атака“ във фейсбук страницата си.

 

В края на февруари "патриотите" пак направиха опит да вземат решение, но разговорът им в пълен състав продължи около 10 минути. След това ВМРО и НФСБ ту обявяваха, че искат да се явят сами, ту – че искат обща "патриотична листа“. От началото на годината обаче изглежда, че "Атака“ не са част от плановете за евровота на другите две партии в ОП. Самият Сидеров дълго време бойкотираше заседанията на коалиционния съвет на "патриотите“. Това стана и причина ВМРО и НФСБ да започнат двустранни разговори за евровота, който обаче не постигнаха успех. От партията на Валери Симеонов директно обявиха, че не искат да се явяват на евроизборите с партията на Волен Сидеров, защото имали сериозни различия по международните теми.

Самият Сидеров също признава за различията, които били основно в отношението към Русия.

 

"Неоспорим факт е, че между нас има разлики в програмните виждания. Става дума за геополитика, става дума за външна политика. Моята позиция например е, че отношенията с Русия трябва да бъдат нормализирани. Което означава Европа да престане с нелепите санкции и да се даде път на енергийни проекти, тъй като те са взаимноизгодни и за Русия, и за европейските държави. В интерес на европейските държави е те да имат нормални икономически отношения с Русия, с Китай, с евразийските държави. При някои от колегите ми има друга позиция, доста различна или пък някои нюанси, които са също вид различие“, написа лидерът на "Атака“.

 

Въпреки това, според него има шанс трите партии да се явят заедно. Сидеров продължава да твърди, че „за разлика от колегите НФСБ и ВМРО“, никога не е поставял условие да е водач на обща евролиста, според депутати от ОП обаче той е изразявал такива амбиции.

 

Лидерът на "Атака“ обаче признава за друго условие, което поставя на ВМРО и НФСБ, без да знае дали те искат да се явяват на евровота с него. Сидеров настоява евентуалният им общ бъдещ евродепутат да дарява половината от заплата си в специален фонд за обучение на деца.

Споделяне

Още по темата

Още от България