"Патриотите" са абонирани за новата власт, без значение дали с ГЕРБ или с БСП

Анализатори прогнозират всякакви варианти, включително скрита голяма коалиция или кабинет с ограничен мандат

Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Няколко са възможните варианти за съставяне на кабинет след изборите в неделя, но анализаторите се затрудняват да кажат кой ще бъде най-легитимният пред обществото. "Очарователен" развой на събитията няма, но пък има един сигурен участник в следващото управление, ако такова се сформира – и това са "Обединените патриоти", които биха се утвърдили като новия балансьор на властта, измествайки ДПС. В този дух звучат прогнозите на социолози и политолози, с които Mediapool разговаря.

Според социологическите прогнози двете водещи партии ГЕРБ и БСП са с практически изравнени сили, като партията на Бойко Борисов има лека преднина от порядъка на 1-2 процента. Двете партии са твърди в обещанието си да не правят съвместна коалиция след изборите – нещо, което е нежелано и от техните избиратели. В последното си проучване преди вота на 26 март агенция "Алфа Рисърч" прогнозира приблизителното разпределение на депутатите и стига до извода, че за управленска коалиция на мнозинството ще са необходими не две, а три политически сили.

Живко Георгиев: Коалиция на малцинството или кабинет с ограничен мандат

Според социолога Живко Георгиев в еднаква степен е възможна както управленска коалиция около ГЕРБ, така и около БСП.

"Като под такива коалиции се разбира ГЕРБ с "Обединени патриоти" и в същата степен на вероятност БСП и "Обединени патриоти", казва той, посочвайки, че не се виждат социологически пречки и за двата варианта. "Нещо повече – всички изследвания показват, че "Обединените патриоти" са най-желаният коалиционен партньор", допълва Георгиев.

Според него хипотетично можем да предположим, че подкрепата на Марешки за ГЕРБ ще бъде в стил "поддържаща роля", но и БСП също не биха имали проблем да си намерят поддръжници от този тип. "Изглежда вероятно, че коалициите (без значение дали ще са доминирани от БСП или ГЕРБ) ще са на малцинството", смята социологът.

На въпрос може ли ДПС да поддържа кабинет, в който фактор са "Обединените патриоти", Георгиев отговори, че не би имало пречка, особено след като пред партиите "стои алтернативата още едни избори на есен".

Ако пък не се стигне до формиране на коалиция, е вероятно създаването на кабинет с ограничен мандат, тъй като няма никакъв смисъл след няколко месеца да се проведат избори по същия Изборен кодекс, смята социологът. По думите му въпросното правителство ще реши въпроси, свързани с председателството на ЕС и изборна реформа.

На въпрос ще влязат ли "Обединените патриоти" официално в управлението или пак ще са по-малък партньор без участие в изпълнителната власт (каквато роля си избраха при кабинета "Борисов 2"), Георгиев каза, че най-вероятно решението за това ще вземат те, тъй като стратегията им е да бъдат разпознати като най-малкото зло. "Но пък ако патриотите не влязат формално в коалиция, ще трябва ГЕРБ или БСП да имат управление на чисто малцинство, което едва ли ще бъде предпочетено от двете формации", казва още социологът.

Юрий Асланов: Няма никакво значение кой ще е първи и кой втори на вота

Колегата му Юрий Асланов изброи четири варианта за следизборни комбинации, като най-вероятен е ГЕРБ или БСП да сглоби мнозинство.

"Няма никакво значение коя ще е първа или втора на самите избори, защото важно е кой ще постигне съгласие с останалите парламентарни сили. Това може да е ГЕРБ, може да е БСП. При този паритет двете партии имат приблизително равни възможности. Затова вариантът е един и същ – в единия случай коалицията ще бъде лявоцентристка, в другия дясноцентристка", смята той. И допълва, че ако Реформаторският блок или друга дясна партия не попадне в НС, което е силно вероятно, за ГЕРБ ще е по-трудно да легитимира собственото си мнозинство, дори да е първа политическа сила.

По думите му обаче независимо дали бъдещата коалиция ще е около ГЕРБ или около БСП, тя няма как да не включва "Обединените патриоти", особено след като ДПС е нежелан партньор и за БСП, и за ГЕРБ. "Независимо от динамиката в ситуацията от последните дни, ДПС ще си остане нежелана и от двете големи партии", прогнозира той.

Според Асланов, сглоби ли се комбинация между една от двете големи партии с "Патриотите", макар и да е кабинет на малцинството, той ще си набавя парламентарни гласове - "особено от Марешки".

Юрий Асланов отбеляза, че ДПС обиче да играе ролята на скрит партньор. "Не мога да кажа дали сега ще го направят. Но и ДПС, и Марешкли ще поставят условия. Сега ще е важно и какви условия срещу евентуална подкрепа от страна на ДПС ще поставят другите играчи", допълни той.

Вторият вариант е да се върви към нови избори, ако не се постигне съгласие за съставянето на кабинет. "В този случай мандатът на Радев (служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от президента – бел.ред.) се продължава и се отива към нов вот в рамките на годината. Като единственото неясно в този вариант е, докато текат процедурите и препирните в парламента, дали ще има време за някакви спешни законодателни решения, които биха могли да се договорят, но за кратък срок – например изборния закон, или каквото се сметне за неотложно и важно", отбелязва социологът.

"Има и трети вариант, но за него ще се плати тежка цена, защото не е легитимен в очите на гражданите. А именно под някакви благовидни предлози да се направи мегакоалиция между БСП и ГЕРБ. Този вариант ще струва много и на двете формации", смята Асланов.

И допълва, че на теория съществува и четвърти вариант, но едва ли ще бъде изпълнен на практика. "Все пак теоретично възможно е да се договори кабинет с ограничен мандат за извършването на договорени законодателни задачи. Но кампанията не показа признаци на близост, или поне на постигане на съгласие по каквито и да е било теми между основните спорещи сили. Така че за подобно относително кратко време едва ли могат да се сближат позициите", твърди Асланов.

Първан Симеонов: Възможна е скрита голяма коалиция – ще гледат да не личи

Социологът Първан Симеонов пък смята, че подкрепата за следващия кабинет няма да бъде особено ясна. "По-скоро ще бъде стъпаловидна, както беше досега. Единият ще участва, другият ще подкрепя и третият ще подкрепя, ама ще гледат да не личи. Това е вариант, ако се търсят сборове в ляво или дясно", смята Симеонов.

Друга опция, според него, е да не се тръгва в тази посока, а "да се мисли за стабилизационно управление – програмно, експертно или както го нарекат".

"Това управление може да бъде някаква формула на програмно правителство с широка подкрепа, което на практика е скрита широка коалиция", пояснява Симеонов.

Според него може да се мисли в посока двете големи партии да подкрепят правителство, но да не казват официално, че са заедно. "Такъв вариант ще бъде представен като необходим за председателството на ЕС, или ще кажат "нека да мине страшното в региона, да видим накъде тръгва светът и тогава да правим нови избори", допълва Симеонов.

По думите му, ако се забърка парламентарна каша, не е изключен вариантът под една или друга форма, с едни или други министерски смени, да остане кабинетът на президента, "защото той на този фон изглежда като остров на легитимността".

"Може да остане служебно правителство, а може и самото правителство да бъде припознато от формациите", казва Симеонов.

По думите му обаче на този етап всичко изглежда възможно, включително и това ДПС и "Обединените патриоти" да подкрепят едно и също правителство.

Симеонов обаче разглежда различни варианти, свързани с патриотите. "Възможно е те да участват директно в някой от вариантите на правителство. Но дали всички патриоти или само част от тях – предстои да разберем. В самата им коалиция не всички са с еднакви виждания. Не е за подценяване и как ще гледа Европа на подобно нещо, защото за ЕС има приемливи и неприемливи патриоти", казва Симеонов.

Той акцентира и върху факта, че ДПС би могло да подкрепи всичко срещу договорки за индиректни назначения.

"ДПС може да се долепи до всекиго, въпросът е да не личи много, защото всички знаят, че ще загубят от подобно нещо. Гледали сме го това вече", казва Първан Симеонов. И заключва, че все още не е ясно кой вариант на коалиция ще бъде най-легитимният за обществото. "Едно е сигурно – лесен вариант няма да има, очарователен вариант – също няма да има".

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?