Патриотите ще гласуват против закона "Пеевски" за КТБ, БСП още умува

Патриотите ще гласуват против закона "Пеевски" за КТБ, БСП още умува

Парламентарната група на "Обединени патриоти" ще гласува в пленарна зала против промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесен от депутатите от ДПС Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски като опит за "предотврятяване на вторичното разграбване на КТБ“. БСП си даде още 5-6 дни за да изясни позицията си по законопоректа, придобил популярност като "Пеевски" и да реши как да гласува

Текстовете на законопроекта минаха на първо четене в правна комисия в четвъртък с  гласовете на ДПС и ГЕРБ, които обещаха подкрепата си с мотива, да не ги изкарат, че са против разкриването на истината за ограбването на фалиралата Корпоративна търговска банка. При гласуването в комисия преди дни от БСП се въздържаха

В неделя пред БНР Александър Сиди заяви, че "Обединените патриоти" няма да подкрепят поправките, тъй като са писани за конкретен случай. Александър Симов от БСП пък каза, че левицата се нуждае от още време да реши.

Обект на коментарите им беше и решението на БСП от предишния ден да упълномощи лидера си Корнелия Нинова да сложи подписа си сред вносителите на проекта за конституционни промени, с които да отпадне давността за приватизационните престъпления, но парламентарната група на социалистите да гласува срещу поправките в пленарна зала.

"Корнелия Нинова ще сложи своя  подпис, за да покажем, че ние няма от какво да се притесняваме, а вече в зала ще изразим своята позиция, че подобно нещо, направено по този начин, е супер демагогско, най-малкото заради това, че когато ти правиш да има такава промяна, но твърдиш, че няма да има разваляне на сделки, тогава защо го правиш", посочи Симов.

Александър Сиди обяви за "абсурдна и двустранна" позицията на БСП по отношение на конституционните промени.

"От една страна, ще си сложи подписа, за да покаже, че не я е страх от нищо госпожа Нинова, но от друга страна няма да го подкрепи с идеята да не мине, за да не може да бъде разследвана, защото и тя е част от същия този процес. Има, разбира се, много други, които са правили, вероятно, някакви схеми, защото в крайна сметка в България липсва огромен финансов ресурс, който беше заграбен по време на приватизацията. Наистина се надявам, че това ще мине и в крайна сметка тази страница трябва да бъде затворена, защото в българското общество остава усещането, че по време на приватизацията беше разграбен огромен обществен ресурс, който никога няма как да бъде върнат. Разбира се, няма как да бъдат развалени сделките, но този, които са ги подписали, могат да носят наказателна отговорност, което все пак е някакво възмездие", смята Сиди.

Хамид Хамид от ДПС пък припомни, че неговата партия първа е предложила промени в Конституцията с които да отпадне давността за приватизационните престъпления. Наказателната отговорност винаги е лична, подчерта той:

Според настоящите текстове в НК, при приватизационни сделки, където се установи, че е действала организирана престъпна група с цел да заграби определени активи, в наказателният кодекс, към момента действащият  текст е категоричен, че там следва конфискация на  придобитото имущество, така че ако се установи в някои сделки, че има такава престъпна група, биха могли хипотетично да бъдат конфискувани в полза на държавата някои активи, обясни Хамид.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?