Патриотите ще подкрепят правителство на РБ, ГЕРБ настоява за избори

Патриотичният фронт ще подкрепи Реформаторския блок за съставяне на кабинет, при определени условия. Това обаче няма да стори ГЕРБ, което прави всякакви опити за съставяне на правителство безсмислени, тъй като партията на Борисов има 84 народни представители. Именно депутатите на Борисов са ключ към съставяне на мнозинство.

Позициите на формациите станаха ясни в четвъртък в парламента.

"Излизаме обединени около целта да не се допусне поредна правителствена и парламентарна криза, защото смятаме, че България има нужда от стабилност, а не от поредния хаос, служебно правителство, за което настояваха от БСП с изключителна настойчивост - да имало служебно правителство за 20 дни. Не, ние такива глупости не искаме и след това да има второ служебно правителство, назначено от новия президент, не искаме. Смятаме, че в това Народно събрание има необходимото мнозинство, за да продължаваме да изпълняваме тази програма, която е разписана", каза пред журналисти съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов след среща с депутати от Реформаторския блок.

По думите му патриотите "абсолютно ще подкрепят" мандата при внасяне на определени корекции в програмата. Националистите искат повишаване на пенсиите, решаване на въпроса с охраната на границата и мигрантите, решаване на проблема с битовата престъпност и закони в областта на икономиката и енергетиката.

Здравният министър в оставка Петър Москов добави, че реформаторите продължават с разговорите си, за да разберат дали има възможност да се събере необходимото парламентарно мнозинство за съставяне на правителство в рамките на този парламент. На базата на тези консултации реформаторите ще решат дали в понеделник ще приемат мандата от президента, или ще го върнат "с благодарност за честта", която им е оказана.

И с ГЕРБ, и с Патриотичния фронт имаме много общи точки но и много разлики, които може да се окажат непреодолими, добави Москов.

Моето лично мнение е по-скоро скептично за възможността за реализиране на такава формула, каза още Москов. При липса на реформаторско мнозинство според него по-добрият вариант е да се отиде на избори.

Здравният министър отрече да има каквато и да е възможност за преговори с БСП и ДПС.

Междувременно от ГЕРБ декларираха за пореден път, че няма да подкрепят правителство в рамките на 43-ия парламент.

Много е странно, че колегите от Патриотичния фронт и Реформаторския блок говорят за мнозинства, тъй като през последните месеци стана ясно, че стабилно мнозинство няма, коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея това се е видяло най-ясно на президентските избори и приемането на бюджета.

Ако за ГЕРБ съществуваше вероятност за устойчиво, работещо и стабилно правителство в рамките на 43-ото Народно събрание, ние щяхме да го направим с мандата, връчен ни от президента, каза Атанасова. Тя декларира, че в рамките на този парламент ГЕРБ няма да участват в правителство с мандат на друга партия. "Нашият премиер се казва Бойко Борисов, смятам, че е редно той да говори от името на правителството, а не някой друг", добави Атанасова.

По думите ѝ обаче след връчването на мандата от страна на президента, представители на ГЕРБ щели да се видят с РБ, защото това се изисквало от "политическата коректност".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?