"Патриотите" ще предложат облекчения за ски строежи

Трябва разширяване и на Пампорово, Чепеларе и Гела, смята вицепремиерът Валери Симеонов

"Патриотите" ще предложат облекчения за ски строежи

Депутатите от партията на вицепремиера Валери Симеонов "Национален фронт за спасение на България" ще внесат предложения за законови поправки, които да облекчат строителството на ски съоръжения.

"В Закона за горите има текст, който забранява изграждането на спортни съоръжения, без да се промени предназначението на земята под влека. Това за далекопроводи не е необходимо”, коментира Симеонов пред бТВ в петък и обеща да бъдат внесени предложения този текст да отпадне.

"Има една остра съпротива на Зелените, организирана още от 90-те години, за да ограничи зимния туризъм", смята вицепремиерът, който преди ден бе начело на шествието на поддръжниците на намерението за строеж на втори кабинков лифт в Банско и допълнително разширяване на курорта, срещу което обаче по същото време между шест и осем хиляди души протестираха също в София.

"Ние заставаме зад всички курорти. Държавата трябва да защити интереса на инвеститора на Банско. Там има безобразни опашки, които отблъскват хората. Не виждам защо се вторачваме в Банско, а например София винаги се избягва и заобикаля и от еколози, и медии”, заяви Симеонов.

Той се закани да защитава правото на всички курорти да се развиват и смята, че нужда от разширение имат още Пампорово, Чепеларе и Гела.

Относно протестите в деня на официалното откриване на председателството на Съвета на ЕС в София вицепремиерът каза: "Гледаме да си покажем магариите при всяка възможност". В същото време той се включи в един от тях.

По думите му протестите не били девет, а "два и половина" и не са били насочени към еврокомисарите, а към нашите вътрешни проблеми. "Не мисля, че беше сега момента - натоварихме повече полицията, всичко това са пари", каза Симеонов.

Той обеща да отговаря за спазването на закона, за да няма нередности и да не се презастроява Пирин при изграждането на втория лифт.

"Няма да се изсичат вековни дървета, България става сериозна европейска държава и законът има върховенство", каза той. По думите му за Банско "няма мераклия да застрои 8% площ, камо ли 48%".

Попитан дали министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да подаде оставка, както искат протестиращите, Симеонов отговори: "Не, естествено. Откъде-накъде? Той даже е прекалено толерантен към тях и прекалено внимателен по отношение на спазването на законодателството".

Симеонов беше попитан и дали през лятото отново ще обикаля плажовете и дискотеките, както направи миналата година.

"Ще видите Валери Симеонов там, където има проблеми за решаване и там, където институциите нямат сили да се справят“, отговори той.

Споделяне

Още от Бизнес