Патриотите умуват върху идея: Самопризнанията да не облекчават присъдата

Патриотите умуват върху идея: Самопризнанията да не облекчават присъдата

Самопризнанията при предумишлените убийства да не намаляват присъдата на извършителите. Такава идея лансираха в сряда от "Обединените патриоти". Предложението им е политическа реакция на убийството на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова.

"Предлагаме предумишлените убийства да бъдат изключени от обхвата на института на съкратено съдебно следствие", каза в кулоарите на Народното събрание заместник-председателя на парламентарната група на националистите Искрен Веселинов.

Според неговите наблюдения често самопризнанията осигуряват на извършителите "законова вратичка" за по-лека присъда и така "закоравели убийци излизат след 15 години и пак убиват".

Веселинов добави, че преди години особено тежките престъпления - предумишлените убийства и тежките телесни повреди - са били изключени от тази възможност.

"С ГЕРБ не сме го обсъдили. Ще го обсъдим в "Обединени патриоти" и след това ще говорим с ГЕРБ", посочи той. "Накърнява се чувството за справедливост на обществото", смята още Веселинов.

"Обединените патриоти" са предлагали подобни промени в Наказателно-процесуалния кодекс и през 2016 г. Текстовете така и не са били разгледани в пленарна зала.

От БСП коментираха, че идеята може би има резон, но трябва да видят конкретни текстове, преди да кажат окончателно дали групата им би подкрепила подобни промени.

Споделяне

Още от България